Zacher Gábor: A fű nem veszélyes drog, az orvosi marihuánát célszerű lenne itthon is legalizálni

A toxikológus üdvözli az ENSZ ezzel kapcsolatos döntését.

Az ENSZ közleménye szerint 27:25 arányban, egy tartózkodás mellett szavazták meg az Egészségügyi Világszervezet ajánlását, miszerint a kannabiszt és a kannabiszgyantát távolítsák el az ENSZ 1961-es kábítószerekről szóló egyezményének IV. jegyzékéből, ahol azokat a kábítószereket sorolják fel, amelyek különösen ártalmasak és nincs gyógyászati alkalmazásuk, mint például a heroinnak.

A WHO 2019-ben fogalmazta meg azt az ajánlást, hogy a kannabiszt át kellene sorolni az egyezmény I. jegyzékébe, ami megkönnyíti a növénnyel kapcsolatos kutatásokat is.

Az enyhítés támogatói között volt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália, Dél-Afrika és az összes EU-s ország,

Magyarország kivételével.

Zacher Gábor toxikológus helyesli az ENSZ döntését. Az InfoRádiónak elmondta: sok minden bebizonyosodott eddig a marihuánáról, de az szerencsére nem, hogy a legveszélyesebb kábítószerek közé tartozna.

„Nem lehet például összehasonlítani a fentanillal, a morfiummal, vagy a heroinnal, de akár azokkal az újfajta szintetikus kannabinoidokkal sem, mint például a »bika nevű valamivel«, ami ebben az évben is legalább 30 halálos áldozatot követelt már Magyarországon” – fűzte hozzá.

A döntés talán elősegíti azt, hogy Magyarországon is történjen előrelépés, mondta a toxikológus, hozzátéve, hogy nem a legalizálásra gondol, hanem az orvosi marihuána bevezetésére.

„Ma már abszolút evidenciák szólnak amellett, hogy bizonyos betegségekben akár a THC-nak, mely a pszichoaktív hatóanyaga a növénynek, akár a benne levő egyéb kannabinoidoknak van pozitív hatásuk” – magyarázta.

(infostart.hu nyomán)

Valódi Hírek