Megszólalt Orbán a lengyelek meghátrálásáról: Nem most jöttünk le a falvédőről!

Ez nálunk nem fog menni.

Csütörtök este derült ki, hogy Lengyelország hajlandó feladni a vétószándékát az unió hétéves költségvetésére és a helyreállítási alapra vonatkozóan. Mindezt azzal a feltétellel, hogy fűzzenek hozzá egy részletes magyarázatot az uniós források lehívását érintő jogállamisági feltételrendszerről.

Orbán Viktor a péntek reggel a Kossuth Rádióban elmondta, „ez nálunk nem fog menni, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a kettőt külön kell választani. A helyreállítást és költségvetést le kell választani a politikai kérdésekről.

Nem most jöttünk le a falvédőről!”

A kormányfő azzal folytatta, hogy a németeknek korábban javasolták azt, hogy az uniós költségvetést és a helyreállító alapot szét kell választani, és a jogállamiságról tárgyaljanak később, hiszen addig is el lehetett volna fogadni a segélyalapot. Orbán szerint ezt írták alá a lengyel kormányfővel is.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország kapott-e olyan ajánlatot, ami Lengyelországot módosításra késztethette, Orbán azt mondta, mindenki a magáét ismételgeti, és valójában azok miatt nem lesz pénz, akik össze akarják kötni a jogállamiságot a segélyalappal. „Minden maradjon úgy, ahogy volt” – jelentette ki a kormányfő

„Látjuk, hogy mire megy ki a játék” – mondta Orbán, aki szerint Brüsszel rá akarja kényszeríteni a bevándorlókat Európára, Magyarország viszont ebbe nem megy bele. Hozzátette, “ismerem őket elég jól, ott ülök köztük tíz éve, én csak egy dologban hiszek, a jogi garanciákban”.

Az uniós hitellel kapcsolatban Orbán arról beszélt, hogy az elsősorban szívesség és a nehezebb helyzetben lévő tagállamok iránti szolidaritásból kellett felvenni, hiszen – mint mondta – ha valamelyik tagállam nem tudja visszafizetni a tartozását, akkor azt a többi államnak kell. Ezért, ha tehetné Magyarország ebben nem venne részt.

Nagy Katalin, a Kossuth-rádió műsorvezetője ezt követően megpróbálta összekötni Szájer József botrányát és Deutsch Tamás esetleges kizárását a Néppártból Brüsszel nyomásgyakorlásával. Orbán viszont elmondása szerint nem lát összefüggést az események között, habár neki is van fantáziája azzal kapcsolatban, hogy a történések részei lehetnek a nyomásgyakorlásnak.

Azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia a hét elején megkapta a Pfizer és BioNtech COVID-vakcináját, és ma reggel már meg is érkezett az első kamion az oltóanyagokkal, Orbán úgy reagált, hogy

„kaptunk egy nagy pofont. Nem külön Magyarország, hanem Európa. Brüsszelnek keverték le a pofont, de akkorát rezeg, hogy még én is érzem”.

Szerinte ugyanis ez is azt bizonyítja, hogy az Egyesült Királyság azt követően sem omlott össze, hogy kilépett az unióból. „Kiléptek, és máris oltanak, mi meg még itt rendelgetünk” – mondta a kormányfő.

Ezt követően beszélt arról is, hogy hétfőn döntenek arról, hogy milyen intézkedések maradnak érvényben december 11. után. Szerinte azonban a szakértők mindenfajta enyhítést „mereven elleneznek”.

Valódi Hírek