Rendkívüli: Visszavonják a vétót a lengyelek — Orbán magára maradt

Két szék között a pad alá.

Lengyelország kész feladni a vétószándékot az EU 2021-2027 költségvetésével, illetve a koronavírus utáni helyreállítást segítő alappal kapcsolatban is – írja csütörtök este a Reuters a lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva.

Jaroslaw Govin azt közölte: kormánya hajlandó elfogadni az összesen 1,8 ezer milliárd eurós pénzügyi csomagról szóló megállapodást. Egy feltételük van: fűzzenek hozzá egy részletes magyarázatot az uniós források lehívását érintő jogállamisági feltételrendszerről.

Gowin az Európai Bizottság több vezetőjével tárgyalt, majd azt tudatta az újságírókkal:

„Tudatosult bennünk, hogy ha vétót emelünk, akkor az új büdzsé helyett egy olyan megoldás lép életbe, ami nem lenne előnyös a számunkra”.

Hozzátette, hogy a lengyelek és magyarok által ellenzett jogállamisági mechanizmus újratárgyalása nem lehetséges.

Ugyanakkor a most erre ráeszmélő lengyelek beérik a magyarázó szöveggel, amelynek célja, hogy világossá tegye: a szabályozás nem alkalmazható arra, hogy nyomást gyakoroljanak a tagállamokra bármilyen más területen, mint az uniós források menedzselése.

A magyar kormány legutóbbi megszólalása a témában a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely közlése volt: eszerint Orbán Viktor és a magyar kormány továbbra is fenntartja vétószándékát, és amennyiben jogállamisági rendelettel együtt kell szavazni a másik két, a költségvetést és a válságalapot érintő csomagról, akkor azt a magyarok megakadályozzák.

(Reuters.com / Nyugati Fény)

 

Valódi Hírek