FRISS: Az Operatív törzs bejelentette az országos ágazati tesztelés eredményeit (+videó)

Csalódtak a részvételi arányban.

A kormányzati tájékoztató honlap kedd reggel közölte, hogy az Operatív törzs déli sajtótájékoztatóján közlik annak az országos ágazati tesztelésnek az eredményeit, amely során többek közt pedagógusokat, egészségügyi és szociális dolgozókat teszteltek gyors antigénteszttel koronavírusra.

A sajtótájékoztatón György István államtitkár elismerte, nagyobb részvételi arányra számítottak. Kiderült, az önkéntes tesztelésben

181 506-an vettek részt,

ennek 2,44 százaléka, azaz 4436 fő lett pozitív.

György hozzátette, a teljes érintett létszámra vonatkoztatva az 1,66 százalék hasonló az a szlovák és bajor eredményekhez.

Az államititkár elmondta, a részvételi arány a bölcsődei és óvodai dolgozóknál volt a legmagasabb, előbbi esetében 79 százalék (több mint 11 ezer dolgozó) teszteltette magát, közülük 195-en bizonyultak pozitívnak. Az óvodai dolgozóknál 74 százalékos (34 964 dolgozó) volt a részvételi arány, közülük 811-en produkáltak pozitív tesztet.

Az általános iskolai és oktató-nevelő intézményi dolgozók 73 százaléka vett részt a tesztelésben, közülük 2170-en, azaz 2,3 százalékban mutattak pozitív teszteredményt.

A szociális intézményekben 24 452 főt teszteltek, ebből 911 főnek, azaz 3,73 százalék lett pozitív.

A szakképző intézményekben 64 százalékos volt a részvételi arány, az 5653 elvégzett gyrtesztből pedig 146, azaz 2,6 százalék bizonyult pozitívnak.

Az egészségügyi dolgozók körében viszont a 10 222 elvégzett tesztnek 1,96 százaléka lett pozitív, ami György szerint megfelel az eddigi arányoknak.

Az államtitkár azzal folytatta, hogy azok körében, akik pozitív tesztet produkáltak, beindul a protokoll, kötelesek jelentkezni a háziorvosnál, és az orvos döntése alapján már a harmadik tünetmentes nap után visszatérhetnek a munkába.

György hozzátette, a gyorstesztelés második szakasza is kezdetét vette, ennek során az államigazgatásban dolgozókat tesztelik COVID-19-re.

A sajtótájékoztatót itt lehet visszanézni:

Valódi Hírek