Totojázik az unió a COVID-vakcinákkal: a gyorsaság helyett a megbízhatóságra fekszenek rá

Az Egyesült Királyságban már oltanak, az unió még a megbízhatósági teszteredményekre vár.

Habár az Egyesült Királyságban tegnap engedélyezték a Pfizer és a BioNtech COVID-oltásait, az Európai Unióban még nem. Az Európai Unió egészségügyi szervezetei viszont reménykednek abban, hogy az uniós állampolgárok nem veszítik el a beléjük vetett bizalmat.

A késlekedés kapcsán az unióban az oltásbiztonságra hivatkoznak és nem változtatnak azon döntésükön, hogy megvárják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) alapos tesztjeinek eredményét és engedélyezését – írja a Politico.

Jens Spahn, német egészségügyi miniszter azt mondta, egy, az unió egészségügyi minisztereinek körében tartott találkozó után, hogy „a cél nem az, hogy elsők legyünk, hanem az, hogy

biztonságos és hatékony vakcinánk legyen a világjárványban.”

Az egészségügyi biztos, Stella Kyriakides azt hangsúlyozta, hogy azért van szükség a gyógyszerügynökség vizsgálatainak eredményeire, hogy az emberek jobban bízzanak a vakcinában, amikor az ténylegesen elérhető lesz.

„Az oltásbiztonság a legnagyobb prioritás, polgároknak bíznia kell a vakcinában annyira, hogy elmenjenek beoltatni magunkat” – mondta.

Spahn is hasonlóan látja a helyzetet: „mi is bevethettük volna a vészhelyzeti engedélyezési eljárást, de nem így döntöttünk” – utalva arra, hogy az Egyesült Királyságban ennek köszönhetően kezdhetik meg már most az oltást.

Az Egyesült Királyságban főleg a brexit pártiak üdvözlik a gyorsított eljárás során szerzett előnyt a vakcinaversenyben, hiszen a Pfizer-Biontech vakcinát úgy engedélyezték, hogy megkerülték az uniós engedélyezési eljárást.

Kyriakides azt is elmondta, nem lehet tudni, hogy pontosan mikor lesznek az unióban elérhetőek az oltások, de abban reménykedik, hogy a jövő év elején már elkezdhetik az oltást a tagállamok.

(Politico nyomán)

Valódi Hírek