Merkel: A vírust nem lehet átverni, karácsonyi bulik helyett szigorítások jönnek

Nem lesz karácsony a németeknél, tombol a vírus.

Nemcsak, hogy nem enyhítenek a korlátozásokon Németországban karácsonyra, hanem január 10-ig meghosszabbították azokat, és tovább szigorítanak rajtuk – írja a német ZDF.

Jelenleg Németország lakossága részleges karanténban kénytelen élni, ami ebben az esetben azt takarja, hogy bezártak minden éttermet, múzeumot, színházat és szabadidős tevékenységnek helyt adó intézményt — ezeket a korlátozó intézkedéseket hosszabbították meg most januárt 10-ig.

A döntést a kancellár, Angela Merkel közösen hozta meg az államok miniszterelnökeivel egy videókonferencián.

A szövetség és az államok legközelebb január 4-én fognak ismét találkozni és tanácskozni az új lehetőségekről, amennyiben a koronavírusos megbetegedések esetszámai nem változnak jelentősen.A német lakosság számára lesújtó döntés mögött az áll, hogy az új fertőzötteket tekintve, nem érték el a megcélzott számokat.

Merkel úgy fogalmazott „nagyon messze (vagyunk) a célértékektől. A tervezett napi százezer lakosra vetített ötven új fertőzést messze felülmúlják az aktuális számok”.

Emellett a halálos áldozatok száma is nagyon magas, ami újdonság Németországban, eddig ugyanis Európában náluk volt a legalacsonyabb a megbetegedésekre vetített halálozási ráta. Így Merkel ismételten megkérte a lakosságot, hogy „amikor csak lehet, kerüljék a kontaktust”.

„A vírust nem lehet átverni, és nem lehet diskurálással elzavarni.És nagy mértékben közöttünk van, sajnos ezt kell mondanunk”

– figyelmeztetett a tőle megszokott egyenes és erős állítással a kancellár.

A bajor miniszterelnök, Markus Söder pedig arra utalt, hogy nem elegendőek a jelenleg érvényben levő járványbiztonsági intézkedések, ezeken még szigorítani kellene.

„Itt az ideje, hogy értékeljük az intézkedéseket. De az az érzésem, és sok polgár meg is kérdezi tőlem, hogy végső soron nem kellene-e konzekvensnek lennünk: talán inkább rövid ideig teljesen konzekvensnek, mint sokáig félig konzekvensnek” – mondta.

Ezzel szemben a die Linke, baloldali párt frakció vezetője Dietmar Bartsch úgy gondolja, az ilyen horderejű döntéseket nem videókonferencián keresztül kellene meghozni.

„Olyan döntéseket, amelyek az alapjogainkat korlátozzák, nem lehet földesúri módon egy videókonferenciát követően bejelenteni” – mondta Bartsch, aki azt szeretné, ha korlátozásokról szóló vitát a Bundestagban folytatnák, a miniszterelnökök részvételével.

(zdf.de)

(címlapfotó: foreignpolicy.com)

Valódi Hírek