11 kórházparancsnok koronavírusos, 3 fő súlyos egészségkárosodást szenvedett

Veszélyes üzem.

Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok tájékoztatót tartott az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén. A főparancsnok beszámolt az intézményparancsnokok elmúlt időszakban végzett munkájáról.

A kórházparancsnoki rendszert a járvány tavaszi hulláma idején hozta létre a kormány, és a veszélyhelyzet elmúltával is fenntartották. A járvány első szakaszában

összesen 109 parancsnok dolgozott, jelenleg 94 fő látja el ezt a feladatot összesen 93 intézményben.

19 olyan szociális intézmény van, amelyben ugyanezt a feladatkört létrehozták. Ezt azon intézmények körében kellett alkalmazniuk, amelyek esetében az ellátottak száma meghaladja a 200 főt.

A rendszer bevezetése óta nagy kockázatnak vannak kitéve a kórházparancsnokok.

Halmosi beszámolt arról, hogy a parancsnokok közül 11 koronavírus-fertőzött, további 3 pedig súlyos egészségkárosodást szenvedett — van olyan is, akit hivatali idejében kapott szívinfarktust.

A kórházparancsnokok feladata a tavasz óta, hogy fenntartsák az intézményekben az egészségügyi védekezéshez szükséges védelmet, valamint az is, hogy betartassák a járványügyi szabályokat. 29 946-szor folytattak vizsgálatokat, közülük 1146 esetben pedig szabálytalanságokat észleltek.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szerint a központ feladata a Müller Cecília által vezetett testület által hozott döntések koordinálása, érvényesítése. A szeptembertől kiadott 496, a járvánnyal összefüggő feladatból 277-et már végrehajtott az ügyeleti központ — mindezek a védekezés teljes spektrumát lefedik.

Kósa Lajos a Fidesz részéről a rendelkezésre álló kórházi ágyak számáról kérdezte az országos kórházfőparancsnokot. Halmosi Zsolt szerint elegendő ágy áll rendelkezésre: jelenleg 20 766 ágyat tudnak biztosítani a kórházban fekvő fertőzötteknek, miközben jelenlegi számuk 7691 fő, további 1761 fő pedig koronavírus-fertőzés gyanújával fekszik a kórházakban.

Halmosi arról is nyilatkozott, hogy a polgárok betartják a járványügyi szabályokat,

tegnap mindössze 5 embert kellett megbírságolni a szabályszegésért.

Halmosi azt is kifejezte, hogy a napokban 300-an próbálták meg illegálisan átlépni Magyarország határait. Úgy látja, hogy ez hatalmas kockázatokkal jár a járvány terjedésének szempontjából.

Harangozó Tamás, a bizottság szocialista tagja szerint gyávaság, hogy nem jelent meg politikai vezető az ülésen. A politikus — több nyilvános levélre hivatkozva — elmondta, hogy

sok esetben a kórházi dolgozók sem tudják, hány szabad ágy érhető el az országban.

Halmosi szerint a dolgozók feladata az, hogy a saját intézményükben tudják, hány szabad ágy érhető el, az viszont nem tartozik a hatáskörükbe, hogy más kórházak szabadágy-kapacitásaival tisztában legyenek.

Vadai Ágnes, a DK politikusa

sürgette a jelenleg is nyitva tartó kaszinók bezáratását

a fertőzés csökkentése érdekében. A politikus azt is kritizálta, hogy az operatív törzs nem tünteti fel a napi kórházi adatokat.

(MTI nyomán)

(Címlapfotó: Újpest Média)

Valódi Hírek