Kiderült: Ilyen büntetés várhat Szájerre a drogos orgia miatt

Mennyiségtől függően akár több év börtönre is ítélhetik.

A brüsszeli ügyészség közlése szerint a brüsszeli orgiáról az ereszcsatornán át menekülő Szájer József ellen azért indult eljárás, mert a táskájában drogot találtak.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint a fideszes EP-képviselő a mentelmi jogának köszönhetően egyelőre szabadon utazik, és szinte azt tehet, amit akar. Így csak abban az esetben indítható büntetőeljárás ellene, ha

az EP a belga ügyészség kezdeményezésére megszavazza Szájer mentelmi jogának felfüggesztését

– írja a Népszava.

A jogász hozzátette, tekintve, hogy Szájer vasárnap lemondott a mandátumáról, a mentelmi joga december 31-én automatikusan megszűnik. Ezt azonban nem kell megvárnia a belga hatóságoknak.

Abban az esetben, ha egy magyar állampolgárt külföldön vonnak eljárás alá, Magyarország kérvényezheti az ügy teljes átvételét és annak hazai lefolytatását, ám erre a külföldi ország nem kötelezhető – mondta Lattman. Így, ha a mentelmi jog megszűnése után Szájert előzetes letartóztatás alá is vonnák, Magyarország hasonló kérvénnyel élhet a kiadatás érdekében is.

A drogbirtoklás miatt egyébként Magyarországon szigorúbbak a büntetések, mint Belgiumban. Utóbbiban 3 hónaptól 5 évig terjedő büntetés szabható ki, de gyakori a felfüggesztett szabadságvesztés eltereléssel. Ezzel szemben Magyarországon már csekély mennyiség esetén is 2-8 évig tartó börtönbüntetés jár, míg nagyobb mennyiség esetén 5-10 év börtönre ítélhetik.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek