Engedélyezték a Pfizer vakcináját Angliában, a jövő héten meg is kezdik az emberek beoltását

Az angolok nyerték a vakcinaversenyt.

Az Európai Uniót és az Egyesült Államokat megelőzve engedélyezték először az Egyesült Királyságban a Pfizer-Biontech vakcinát. Már a jövő héten megkezdhetik az oltásokat.

Az új vakcinát vészhelyzeti engedélyezési folyamatot követően engedélyezték, miután kiderült, hogy

95 százalékban hatékony

a covid-19 megbetegedés megelőzésében.

Az egészségügyi államtitkár, Matt Hancock így nyilatkozott vakcináról a Sky Newsnak:

„Látjuk az út végét és azt látjuk, hogy tavaszra túlleszünk ezen.”

Hozzátette, hogy első körben 800.000 dózis érkezik majd Belgiumból és 50 kórházban fognak oltani. A tömeges oltást „a történelem legnagyobb civil projektjének” nevezte.

Mivel az Egyesült Királyságban már készültek rá, hogy elsőként engedélyezzék a vakcinát, az orvosokat is készenlétben tartották, hogy azonnal elkezdhessék az oltások beadását.

A Bloomberg úgy kommentálta a lépést, hogy „ez egy lehetőség a kormány számára, hogy jóvátegye ballépéseit, melyeket a világjárvány során elkövetett, miközben az Egyesült Királyság halálos áldozatainak a száma a 60.000-ez közelít.”

Az oltásbiztonság helyi szabályozó szerve úgy nyilatkozott szerdán, hogy a vakcina megfelelt a „a szigorú biztonsági, minőségi és hatékonysági követelményeknek.”

A Pfizer-Biontech a hét elején az Európai Unióban is beadta kérvényét a vakcina engedélyeztetésére, ez várhatóan még az év végéig meg is fog történni.

Mindeközben Kínában három saját fejlesztésű vakcinával már megkezdték az oltásokat és Oroszország is elkezdte alkalmazni a Sputnik-V nevű oltóanyagát, habár utóbbival kapcsolatban még folynak a klinikai vizsgálatok.

A Pfizer-Biontech és a Moderna fejlesztéseinek esetében mRNS oltásról van szó, amely a sejtek genetikai állományához kapcsolódik hozzá. Az Oxford-Astrazeneca oltása a hagyományos módon készült, de nem is olyan hatékony, mint az mRNS oltások.

(bloomberg.com)