Gulyás Gergely: December 9-én dönt a kormány a nagycsaládos karácsonyról és a beutazásról

Speciális szabályok várhatók.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter éves beszámolóját hallgatta meg kedden reggel az Országgyűlés. Gulyás beszélt a 2020-ban elért éves eredményeikről, illetve választolt a bizottság tagjainak kérdéseire is – írja a Telex.

A minisztert az MSZP-s Varga László többek közt arról is kérdezte, hogy a kormány milyen intézkedésekkel készül az ünnepi időszakra. Gulyás elmondta, várhatóan a következő, december 9-ei kormányülésen döntenek a karácsonyról.

Mint mondta, jóllehet, az idei karácsony nem lesz olyan, mint az eddigiek, de úgy véli, a karácsonyi időszakra olyan speciális szabályokat kell hozni, amelyek lehetővé teszik, hogy

a nagyobb család is összejöhessen, és a beutazás is könnyebbé válik.

Gulyás beszélt arról is, hogy a járvány tetőzésére számos eltérő mérés van, az egyik előrejelzés szerint december 2-án, míg a másik szerint januárban éri el a platót a magyarországi járványhelyzet. Azaz, Gulyás szerint decemeber-január környékén várják a tetőzést, és bíznak abban, hogy a járvány harmadik hullámát megelőzi a vakcina.

FRISSÍTÉS:

Varga László és az a DK-s Sebián-Petrovszki László Demeter Szilárdról kérdezte a minisztert. Gulyás jelezte, hogy noha a PIM nem tartozik a hatáskörébe, de azért szívesen válaszol a múzeum igazgatójának botrányára.

Gulyás azzal kezdte, hogy szerinte általános jelenség a hangvétel eldurvulása a közbeszédben, ebben az ellenzék az élen jár. Hangsúlyozta, Demeter több állításával sem ért egyet, de mint mondta, az igazgató visszavonta és elnézést is kért a nyilatkozatáért. Mint elmondta:

„Vannak olyan huszadik századi események, amikkel érdemes nagyon óvatos lenni, mert jogosan sértheti az embereket”.

Majd ismét az ellenzéket hibáztatva hozzátette: „a DK az utolsó, aki antiszemitizmus ügyében bárkinek leckét adhat”, utalva ezzel arra, hogy a korábban judapestező jobbikos Bíró Lászlót ők is támogatták a szerencsi országgyűlési választáson.

Az ellenzéki képviselők ezek után

a választási törvény változtatásairól

kérdezték Gulyást. Az iránt is érdeklődtek, hogy jönnek-e még javaslatok, esetleg a törvényalkotási bizottságról, a választókerületek határairól.

A miniszter elmondta, hogy a választási törvényt csak a kamupártok ellen hozták, és a nagyobb ellenzéki pártokra ez valószínűleg semmilyen hatással nem lesz, mert nem okozhat gondot nekik 71 egyéni jelöltet állítani.

A választókerületek nyitása Gulyás szerint általuk nem támogatott vitákat váltana ki. Ha az ellenzék részéről van ilyen kezdeményezés, akkor Pest megyében korrigálnának, de ha nincs, akkor nem nyúlnak hozzá.

Hozzátette, pont a jelenlegi választási szabályok adnak garanciát arra, hogy ne lehessen az utolsó pillanatban változtatni a választási törvényen.

Valódi Hírek