Müller Cecília: December elején dönt a kormány az ünnepekről (+videó)

Állítása szerint lassulást látnak a járvány terjedésében.

Hétfőn is megtartotta szokásos online sajtótájékoztatóját az Operatív törzs, ahol Müller Cecília országos tiszti főorvos elsőként ismertette a legfrisseb járványügyi adatokat, így kiderült, hogy az elmúlt 24 órában 5595-tel nőtt aj újonnan regisztrált fertőzöttek száma, 151-en elhunytak, míg a gyógyultak száma 63 860 főre emelkedett. (Erről itt írtunk bővebben.)

Müller elmondta, a PCR-típusú koronavírusteszt mellett az elmúlt időszakban az antigén gyorsteszteket is használják, ezáltal az összes mintavétel száma meghaladta az egy milliót, ebből 10,900 az elvégzett antigén gyorstesztek száma.

Az elhunytakkal kapcsolatban a tiszti főorvos úgy fogalmazott,

„viszonylag magas szám, az utóbbi napokban ezt tapasztaljuk,

de a fertőzöttek számának növekedésével számítanunk kell arra is, hogy az elhunytak száma is növekedik.”

Müller ugyanakkor hozzátette, a járvány aktuális helyzetével kapcsolatban nemcsak az abszolút számokkal, hanem a tendenciákkal és arányokkal is számolnak, így megállapították, hogy a gyógyultak száma, ha lassabban is emelkedik, de magasabb, mint az újonnan fertőzöttek száma.

A tiszti főorvos részletezte, gyógyult az,

  • aki három napja tünetmentes és a tünetek első megjelenése óta már tíz nap eltelt – ebben az esetben nincs szükség ún. felszabadító laboratóriumi vizsgálatra, ő már mehet közösségbe.
  • A kórházban kezelteknél a kezelő orvos állapítja meg és nyilvánítja gyógyultnak a beteget, hiszen ebben az esetben a koronavírus-fertőzés mellett még számos tényezőt figyelembe kell venni.
  • Az otthonukban lábadozók a tünetmentesek esetében csak akkor végeznek tesztvizsgálatot, ha olyan sérülékeny csoportok körében dolgozik, mint a szociális vagy egészségügyi dolgozó.
  • Egyébként a tünetmentesek esetében a 21. napot követően tekintik gyógyultnak a koronavírus-fertőzötteket.

Müller elmondta, noha egyelőre emelkedő tendenciát mutat, az Operatív törzs lassulást lát a járvány terjedésében. Abban bíznak, hogy a járványgörbe hamarosan kiegyenlítődik, eléri a platót és nem sokára javuló tendenciáról tudnak beszámolni.

„Az intézkedések betartásával most teremtjük meg annak a lehetőségét, hogy a karácsonyunkat hogyan tudjuk majd eltölteni” – mondta Müller, hozzátéve, hogy a kormányzat december elején dönt arról, hogy az ünnepek alatt milyen szabályok lesznek érvényesben.

Arra az újságírói kérdésre vonatkozóan, hogy célszerű-e fenntartani a múlt héten beveztett vásárlási idősávot, a tiszti főorvos azt mondta, az időseknek azt javasolja, hogy elsősorban a számukra kijelölt idősávot vegyék igénybe, mert „ez értük van, használják ki, hogy ilyenkor más korosztállyal nem találkoznak.”

Illetve Müller beszélt arról is, hogy Magyarországon 78 egészségügyi intézményben látnak el fertőzött betegeket. Ezek közül a leginkább leterhelt intézménynek a Debreceni Egyetemi Kórház, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei kórház, Borsod megyei kórház, a Semmelweis Egyetem kórházai és a Dél-Pesti Centrum Kórház.

A sajtótájékoztatón ugyanakkor nem esett szó arról, hogy elhunyt a járvány legfiatalabb áldozata is, egy 18 éves fiú.

Valódi Hírek