Közpénzből épült luxuskoliban kortyolják a bourbont Orbán Gáspár önképzőkörös haverjai

Egyre szaporodik a saját lábak száma.

Az államtól ered az a 61,5 millió forint, amiből Orbán Gáspár alapítványa finanszírozza a JÖSz nevű szakkollégium épületének felújítását és működtetését. — írta meg az Átlátszó.

A Joghallgatók Önképző Szervezetének a miniszterelnök fia is alapítója volt, most pedig igazán szerencsésnek mondhatja magát az a pár hallgató, akiket ősszel felvettek a szervezetbe. A kiválasztottak exkluzív környezetben lakhatnak Budapesten, az ELTE épületében.

A JÖSz-nek kávéháza is működik a kollégiumban, amelynek Három Szerb a neve, enteriőrje pedig a honlap szerint az art deco stílusjegyeivel operál.

A Szerb Antal utcai épület felújítása és működtetése több tízmillióba került az adófizetőknek.

Az állami pénz több közvetítőn keresztül érkezik a szakkollégiumhoz, amelyhez Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia több szálon is kötődik. A szakkollégium már végzett jogászok számára is kiemelkedő színvonalú lakhatást biztosít.

A Joghallgatók Önképző Szervezetét 2012 februárjában alapította Orbán Gáspár, aki akkoriban az ELTE-ÁJK jogászhallgatója volt. A mindaddig diákszervezetként működő egyesületet az Oktatási Hivatal tavaly minősítette szakkollégiummá. Jelenleg ELTÉ-s vagy pázmányos joghallgatóként lehet felvételizni az összesen hetven-nyolcvan tag közé.

Az ingatlan korábban hotelként működött. Az ELTE a kezdetektől támogatta a projektet:

„az Egyetem támogatta, hogy a JÖSz az Oktatási Hivatal által bejegyzett szakkollégiummá váljon. Ennek keretében szakmai és stratégiai együttműködési lehetőségeket nyújt… Együttműködik abban, hogy az Egyetem bázisán a JÖSz elsőszámú stratégiai partnerként széles körben szólítsa meg a joghallgatókat, és vonzza be őket” — áll egy közérdekű adatigénylésre adott válaszban.

Az ingatlant az ELTE kollégiumi működés céljára biztosítja a JÖSz-nek, a fenntartás költségeinek megtérítéséért cserébe.

Az ELTE adatvédelmi tisztviselőjének az Átlátszó által idézett levele szerint a ”JÖSz a fenntartás-üzemeltetés megtérítésén túl az épületet saját költségén újította fel, annak berendezéseit is beleértve, továbbá kávéházat is saját költségén épített ki”.

A levélből azonban nem derül ki, hogy a joghallgatóknak honnan van minderre pénze.

Az Átlátszó kiderítette: a Rogán Antal irányítása alatt álló Miniszterelnöki Kabinetiroda ez elmúlt években több milliárddal támogatta a Batthyány Lajos Alapítványt (BLA). 2019.-ben egy JÖSz Alapítvány nevű szervezet 61,5 millió forintot kapott a BLA-n keresztül „kollégium üzemeltetése” céljára.

Ez az alapítvány szoros kapcsolatot ápol az egyesülettel: a szakkollégium működési kereteit azonban nem a miniszterelnök fiát alapító tagjai közt tudó egyesület, hanem a Jogászok Önképző Szervezetéért Alapítvány biztosítja.

Azonban ezt az alapítványt is is Orbán Gáspár alapította 2018-ban.

Az Átlátszó szerint közpénz ennél korábban, közvetlenül Orbán Viktor környékéről is került a JÖSz-höz. 2019-ben a Miniszterelnökség 3,3 millió forinttal támogatta az egyesület nyári egyetemének szállásköltségét.

(Átlátszó nyomán)

 

Valódi Hírek