Kiderült, hogy állnak az európaiak a COVID-vakcinához — Az oltáselleneseken múlhat, milyen évünk lesz jövőre

Egyelőre kevesen bíznak az oltóanyag hatékonyságában.

Európában már most decemberben jóváhagyhatnak két koronavírus vakcinát, ám annak ellenére, hogy a tudomány ilyen gyorsan előállt a COVID-19 elleni oltóanyaggal, lehet, hogy ennek előnyeit mégsem tudják kihasználni az unió 2021-ben.

Az Ipsos által Európa 25 országában folytatott friss kutatás során ugyanis 18.000 embert kérdeztek meg arról, hogyan értékelik az új vakcinákat.

Az eredményekből pedig az látszik kibontakozni, hogy

a megkérdezettek nem sietnének azzal, hogy beadassák maguknak az új vakcinákat.

A leginkább oltásellenes nemzeteknek a franciák és a spanyolok tűnnek. Előbbieknél a felmérésben résztvevők közel fele elzárkózik az oltástól. A megkérdezettek közül ugyanis

ötből csupán egy ember oltatná be magát,

amint elérhetővé válik az oltás, a legtöbben viszont inkább várnának néhány hónapot, mielőtt bevállalnák a vakcinát.

Világszinten kicsit másképp festenek a számok: négy emberből hárman oltatnák be magukat, a hajlandóság Indiában a legmagasabb arányú, ott a megkérdezettek 87%-a nem táplál ellenérzést a vakcinával kapcsolatban. Az emberek hajlandósága arra nézve, hogy beoltassák magukat a COVID-19 ellen, az elmúlt hónapokban világszerte csökkent: ötből egy ember most is úgy gondolja, hogy még másfél évet kell várni a biztonságos koronavírus oltásra.

Az emberek hozzáállását ugyan még befolyásolhatja a kormányok kommunikációja vagy a vakcinatesztekkel kapcsolatos újabb eredmények, de az oltás csak abban az esetben lehet sikeres, ha azt az emberek be is adatják maguknak – írja a Politico.

(politico.eu)

Valódi Hírek