FRISS: Egy amerikai cég 94,5 százalékos hatékonyságú vakcinát fejlesztett

Ígéretes hírek koronavírus-fronton.

A Moderna amerikai vállalat hétfőn jelentette be, hogy az általuk fejlesztett koronavírus elleni vakcina az elsődleges adatok alapján

94,5 százalékban

hatékonynak bizonyult – írja az AP hírügynökség.

Ahogy azt mi is megírtuk, a német Pfizer gyártó éppen egy héttel ezelőtt közölte, hogy az ő oltóanyaguk az első tesztek szerint hasonló arányban, az esetek 90 százalékában mutatott hatékony eredményt.

A Moderna cég koronavírus-vakcinája / fotó: Reuters

Dr. Stephen Hoge, a Moderna elnöke az AP-nek elmondta, a most kapott eredményeket nagyon fontos mérföldkőnek tekintik a járvány megfékezésében, ugyanakkor hozzátette, az még ígéretesebb, hogy már két gyártó is 90 százaléknál jár a megbízhatóságot tekintve.

„Ez már reményre adhat okot arra vonatkozóan, hogy a vakcina segítségével valóban megállíthatjuk a világjárványt és visszatérhetünk a normális életünkhöz” – mondta Hoge, hozzátéve, a Moderna vakcinája önmagában nem tudja megoldani a jelenlegi helyzetet, ahhoz sokkal több oltóanyagra lesz szükség.

Az AP beszámolója szerint a Moderna az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetekkel közösen fejleszti az oltóanyagát. Eddig több mint 30 ezer önkéntesen tesztelték, akik vagy magát a vakcinát vagy placebót kapott. Két héttel az önkéntesek második dózisa után összesen 95 fertőzöttet regisztráltak, közülük 90 kapta a placebót.

A Moderna kutatása a következő hetekben tovább folytatódik, így a hatékonysági mutató a teszteléssel párhuzamosan változhat, ahogy arra sem tudnak még pontos adatokat, hogy a vakcina milyen hosszú időszakra biztosít védelmet a COVID-19-cel szemben.

Az oltóanyag mellékhatásaként a Pfizerhez hasonlóan ebben az esetben is az izomfájdalmat említették az önkéntesek, illetve a második dózis után többen tapasztaltak fájdalmat az oltás helye körül

Az eddigi hírek szerint a Pfizer, illetve a BioNTech oltóanyagából várhatóan 50 millió adag készül év végéig, a Modernáéból pedig egyelőre csak az amerikai piacra 20 millió adagot dobnak ki.

(AP/444.hu nyomán)

Valódi Hírek