Kiderült: A vadászokra nem vonatkozik a kijárási és gyülekezési tilalom

A vadászat nem tartozik a halasztható tevékenységek közé.

Orbán Viktor november 9-én jelentette be a koronavírus-járvány miatt életbe lépő legújabb korlátozó intézkedéseket, így az este nyolc és reggel öt között érvényes kijárási tilalom mellett többek közt a gyülekezési tilalmat is. Ennek értelmében a kormány minden gyülekezést legalább egy hónapra betiltott.

A 24.hu viszont megtudta, hogy

a szabályozás nem vonatkozik a társas vadászatok megtartására.

A lap értesüléseit az Országos Rendőr-főkapitányság (ORKF) is megerősítette, mondván, a szabályosan bejelentett társas vadászatok megtartását nem akadályozza a járványügyi szabályozás, a vadászat ugyanis elsősorban olyan tevékenység, amely

a területet és az időpontot tekintve is tervszerűen zajlik.

Hozzátették továbbá azt is, hogy a vadászat a vadgazdálkodás működtetését, a vadállomány tervszerű és szükségszerű szabályozását, a vadásztársaságok gazdasági fennmaradását is szolgálja, illetve a természet körfogásából adódva, nem halasztható tevékenység.

Arra a kérdésre, hogy a gyülekezési tilalom alól miért jelentenek kivételt a vadásztársaságok az ORFK azt írta,

habár a neve valóban erre utal, a tevékenység nem értelmezhető gyülekezésnek.

A lap ágazati forrásai viszont ezt annyiban cáfolták, hogy a vadászatok előtt és után eligazításokon gyülekeznek a vadászok.

Emellett kiderült az is, hogy a hivatásos vadászok és a tagsággal rendelkező sportvadászok a kijárási tilalom alól is mentesülnek, illetve felmentést kaphatnak a korlátozás alól abban az esetben, ha vaddisznóállomány gyérítésben vagy az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése érdekében történő vadejtésben vesznek részt.

A vadak okozta károk miatt ugyanis évente 150 ezer vaddisznó kilövésére van szükség ahhoz, hogy szabályozni tudják az állományt, illetve az afrikai sertéspestis is valós veszélyt jelent. Ugyanakkor az, hogy a társas vadászatokra, így az apróbb vadak (pl. fácán vagy nyúl) elejtésére nem vonatkozik a gyülekezési tilalom valójában gazdasági célokat is szolgál, így azt, hogy a társaságok fenn tudják tartani magukat.

(24.hu nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

Valódi Hírek