Kiderült, mennyi pénzért primitív bunkózik Németh Balázs a köztévében

Azt, hogy bruttó 1,7 millió forintos fizetését milyen időszakra kapta az MTVA továbbra is titkolja.

Bruttó 1 739 000 forintos alapbérért dolgozik az MTVA-nál Németh Balázs, a Híradó műsorvezetője – tudta meg egy egyéves jogi harcot követően a Hírklikk.

A lap azt követően fordult közérdekű adatigényléssel a közszolgálati televízióhoz, hogy 2019. október 21-én Németh azzal vezette fel a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő parlamenti táblás akciójáról szóló hírt, hogy

„Primitív, bunkó, felháborító akcióval nyitotta a szezont az ellenzék”.

A törvénysértést a Médiatanács elnöke, dr. Karas Mónika is elismerte. Dr. Litresits András ügyvéd bejelentésére azt írta, „a Híradó három alkalommal megsértette a politikai hírhez hírolvasói vélemény fűzésére vonatkozó törvényi rendelkezéseket”.

Ezt követően Litresits azt szerette volna megtudni, hogy Németh Balázs mindezt közpénzből milyen díjazás mellett követte el.

Az adatközlést viszont az MTVA 2019. december 1-én megtagadta.

Az ügyvéd emiatt először a NAIH-hoz, majd kérelmének elutasítása miatt bírósághoz fordult azért, hogy megismerhesse a közérdekű adatokat. A bíróság másodfokon 2020. október 8-án hagyta jóvá Litresits kérését, és felszólította az MTVA-t arra, hogy hozza nyilvánosságra a kért adatokat, így többek közt a munkavállaló munkaszerződését, annak mellékleteit, esetleges módosításait azonmód, hogy az adott dokumentumokban a munkahelyre, a munkakörre, az alapbérre, a bérpótlékra, az esetleges béren kívüli juttatásokra vonatkozó adatok megismerhetőek legyenek, azzal, hogy az egyéb adatokat felismerhetetlenné kell tenni.

Az MTVA végül november 25-én közölte Németh Balázs bruttó 1 739 000 forintos fizetését. Azt viszont nem hozta nyilvánosságra, hogy ezt a bérezést milyen időszakban kapta a híradós, illetve az sem derült ki, hogy a fizetést Németh akkor is kapta volna, amikor az MTVA-nál zajló belső konfliktusai miatt közel négy hónapra lekerült a képernyőről.

Litresits emiatt a Kúriához fordul azért, hogy a közérdekű adatok kiadására kötelezett MTVA hiánytalanul teljesítse az adatközlést.

(Hírklikk nyomán)

 

Valódi Hírek