Pintér Sándor: Nem marad olyan korrupció felderítetlenül, ami sérti az állampolgárok érdekeit

A korrupció elleni harc pedig eredményes, következetes.

Az állami szervek vezetői sikeresnek nevezték a korrupcióellenes fellépést a korrupcióellenes együttműködési megállapodás aláírásának kilencedik évfordulóján – írja az MTI.

A IX. Integritás Kerekasztal ülését követő online sajtótájékoztatón Pintér Sándor belügyminiszter kiemelte: tárcája 2020-ban is következetesen és eredményesen küzdött a korrupció ellen, a rendőrség munkája nyomán

„nem marad gyakorlatilag olyan korrupció felderítetlenül, amely sérti az állampolgárok érdekeit”.

A Nemzeti Védelmi Szolgálatról azt mondta, munkájuk eredményét nem az ügyek számában méri, hanem abban, milyen a rendőrök állampolgári megítélése, márpedig a felmérések szerint az állampolgárok legnagyobb bizalommal a hivatásos körben a rendőrök irányában vannak.

Elmondta: a Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia egyik legfontosabb pontja az informatikai fejlesztés és az elektronikus ügyintézés bevezetése és kiemelte a képzés fontosságát is.

A sajtótájékoztatón Pintér mellett felszólalt többek közt Senyei György, az OBH elnöke és Székely Ákos, a Kúria elnökhelyettese is. Utóbbi arról beszélt, a Kúria a törvény szigorát alkalmazza a korrupciós bűncselekmények kapcsán hozott ítéleteiben, a legfőbb bírói fórum az elmúlt egy évben

nagyságrendileg 30 korrupciós bűncselekmény ügyében járt el.

A döntések súlyát kiemelve és iránymutatást adva a bíróságoknak idén három korrupciós bűncselekménnyel kapcsolatos határozatot tettek közzé a Kúriai Határozatok – Bírósági Döntések kiadványban.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke azt hangsúlyozta, hogy a korrupció elleni fellépést a járvány sem befolyásolhatja, hiszen a szabálykövetés ilyenkor különösen fontos. Domokos László szerint a korrupciót a védelmi és ellenőrzési rendszerek fejlesztése állíthatja meg.

A Közbeszerzési Hatóság (KH) elnöke

az átláthatóságot, a nyilvánosságot, és a versenyt

nevezte a legfontosabb eszközöknek a korrupció ellen. Kovács László európai összehasonlító adatokat bemutatva kifejtette, hogy a magyar közbeszerzési rendszer mindhárom téren a legjobbak közé tartozik.

A korrupciós kockázatok csökkentéséhez a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is jelentős mértékben hozzá tud járulni – mondta Rigó Csaba Balázs elnök. Beszámolója szerint ebben a GVH maga is példát mutat, hiszen minden beszerzésük nyílt versenyben dől el, közszolgáik pedig szigorú összeférhetetlenségi szabályok mellett dolgoznak.

(via MTI)

Valódi Hírek