Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, a Fideszt már kizártuk volna a Néppártból

Szerinte Orbánnak még van ideje bizonyítani, hogy a megoldások híve.

Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője a flamand De Standaard című lapnak adott interjújában elmondta, ha nem lenne koronavírus-járvány, az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése már döntött volna a Fidesz kizárásáról – írja a Népszava.

Weber hozzátette: Orbánék brüsszeli vétója miatt a pártcsaládban egyre inkább érlelődik az ezzel kapcsolatos döntés, a magyar kormányfő pedig folyamatosan veszít a támogatottságából.

A Fidesz tagságát az EPP 2019 márciusában függesztette fel, néhány hónappal ezelőtt pedig 14 tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását a pártcsaládból, az erről szóló szavazást azonban a koronavírus-járvány miatt végül 2021 elejére halasztották.

Azzal kapcsolatban, hogy vélekedése szerint Orbánnak mennie kell-e az EPP-ből, Weber úgy reagált, a magyar kormányfőnek még van lehetősége bizonyítani, hogy a megoldások híve, és azt üzente Orbánnak,

ha valóban a független igazságszolgáltatás és média híve, akkor nincs mitől félnie.

Weber szerint az EPP nem hajlandó arra, hogy újratárgyalja a jogállami feltételrendszerről kormányokkal kötött megállapodást. A demokratikus értékek tiszteletben tartását garantáló rendelet nélkül pedig az EP nem hagyja jóvá az 1800 milliárd eurós költségvetési és gazdasági segélycsomagot.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek