Bezárt egy vidéki iskola, miután a tanárok ötödének pozitív lett a koronavírus-tesztje

Egyre több helyen állnak át az online oktatásra is.

Egy iskolát már be kellett zárni a pedagógusok hétfőn indult országos koronavírus-szűrését követően – értesült a Népszava.

A debreceni Árpád Vezér Általános Iskola ötven fős tantestületéből hétfőn tíz pedagógusnak lett pozitív a tesztje,

vagyis a tanári kar húsz százaléka fertőzött volt. Ők karanténba vonultak, így az oktatást már helyettesítésekkel sem lehet megoldani, ezért az iskolában keddtől rendkívüli szünetet, péntektől pedig digitális munkarendet rendeltek el.

A Debreceni Tankerületi Központ annyit közölt a lappal: az országos tesztelés részletei jövő hét elejére várhatóak. Közben folyamatosan nő azoknak az óvodáknak, iskoláknak a száma, ahol az Operatív Törzs rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet rendelt el.

A Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) sok visszajelzés érkezett az eddigi szűrésekről. Eszerint több intézményben is voltak olyan tanárok, akik nem vállalkoztak az ingyenes tesztre, de a többség mindenhol elvégeztette.

Egy Békés megyei iskolában a nyolcvan fős tantestületből 11 fő tesztje lett pozitív, ami a tanárok majdnem 14 százaléka. Egy dél-dunántúli falu körzetes iskolájában a szűrést vállaló 23 tanárból egynél mutatta ki a teszt a fertőzést, őt azonnal hazaküldték, arról viszont még nem született döntés, mi legyen azokkal az osztályokkal, ahol még kedden is órát tartott.

Egy szigetvári iskolából három tanárt kellett hazaküldeni pozitív eredmény miatt a teszt után, ami a testület 10 százaléka. A PSZ alelnöke szerint is gondot okozhat, hogy

nincs semmilyen protokoll arra vonatkozóan, mi a teendő a pozitív tesztet produkáló pedagógusok közvetlen kontaktjaival.

A korábbi gyakorlat szerint őket is karanténba kellene helyezni, ám ha ezt most meglépnék, sokkal több iskolát kellene bezárni. – „Mindezen felül mi azt szeretnénk, ha a pedagógusokon kívül az iskolák minden dolgozóját, így az adminisztratív és a technikai személyzetet is tesztelnék.” — mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke.

„Néhány iskolában az igazgató ezt saját hatáskörben elintézte, az egyik intézményben így derülhetett ki, hogy a tesztet vállaló tanárok még nem kapták el a vírust, de az egyik takarító néni fertőzött” – tette hozzá Gosztonyi.

(Népszava nyomán)

(kiemelt kép: portfolio.hu)

Valódi Hírek