Szijjártó reagált a miniszteri biztos kitiltására: Kikérjük magunknak ezt az eljárást! (+videó)

A külügyminiszter szerint ez nem a barátkozás szándékára utal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden este a Facebookon közzétett videóban jelentette be, hogy bekérették Ukrajna budapesti nagykövetét, miután ma délelőtt kitiltották Grezsa István miniszteri biztost az országból.

A külügyminiszter elmondta, „derült égből villámcsapásként” érte őket a hír, hogy az ukrán határőrök nem engedték át a határon Grezsát, arra hivatkozva, hogy a magyar kormány október végén beleavatkozott az ukrajnai önkormányzati választásokba.

„A miniszteri biztost ugyanakkor nemcsak nem engedték be, hanem három évre kitiltották Ukrajnából” – mondta Szijjártó.

Kifejtette, azért érte őket váratlanul az eset, mert két héttel ezelőtt még arról egyeztetett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, hogy maguk mögött hagyják azokat a feszültségeket, amelyek már októberben is felmerültek a két fél között. (Október végén Kuleba amellett, hogy bekérette a kijevi magyar nagykövetet, „kemény reakciót” helyezett kilátásba, amiért vélekedésük szerint Budapest beleavatkozott Ukrajna belügyeibe. Erről itt és itt írtunk bővebben.)

Szijjártó szerint Kulebával megállapodtak abban, hogy a diplomáciai konfliktus helyett a közös sikertörténet alapjainak lerakására koncentrálnak.

„Ehhez képest Grezsa István kitiltása nem a barátkozás, nem a barátság és együttműködés, a közös sikerek keresésének szándékára utal. Ezt nagyon sajnáljuk, tekintettel arra, hogy mi mindig is a jó szomszédi kapcsolatra törekedtünk Ukrajnával” – mondta Szijjártó, aki szerint a kárpátaljai magyaroknak is az állna érdekében, hogy Magyarország és Ukrajna jó viszonyt ápoljon egymással.

A tárcavezető úgy vélekedett, a nézeteltérések akkor kezdődtek, amikor az előző ukrán elnök, Petro Porosenko hivatali ideje alatt elvették a kárpátaljai magyaroktól „az anyanyelven való tanulás és boldogulás jogát”.

Mint mondta, eddig abban bíztak, hogy új ukrán elnök hivatali ideje alatt a kárpátaljai magyarok visszakapják ezeket az elvett jogokat, erre azonban mindeddig nem került sor.

Szijjártó szerint a kitiltással ellentétben azok a cselekvések vezetnek sikertörténethez, mint az is, hogy a magyar kormány több tízmilliárd forintért hajtott végre Kárpátalján olyan fejlesztési programokat, amelyek során többek közt óvodákat, iskolákat és kulturális intézmények újítottak fel.

Ezért a mai napon ide, a külügyminsztériumba kérettük Ukrajna budapesti nagykövetét,

kikértük magunknak ezt az eljárást, átadtuk a tiltakozásunkat

és azt reméljük, hogy Ukrajna egyszer valóban visszatér majd a közös sikertörténetek kereséséhez és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéshez” – mondta Szijjártó Péter.

A teljes videót itt nézheti meg:

Valódi Hírek