Alakul a diplomáciai botrány: Szijjártó szánalmasnak és kulturálatlannak nevezte az ukránok döntését (+videó)

Durvul a szócsata Ukrajnával.

Nem sokkal azt követően, hogy a kijevi külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben „kemény reakciót” ígértek amiért – vélekedésük szerint – Szijjártó Péter, külügyminiszter beleavatkozott az ukrajnai választásokba, hétfőn megtiltották két magasrangú magyar tisztviselő beutazását Ukrajnába.

Szijjártó ugyanis vasárnap este közösségi oldalán arra bíztatta a kárpátaljai magyarokat, hogy szavazzanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikusaira és Babják Zoltán beregszászi polgármester-jelöltre.

Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter a kitiltással kapcsolatban elmondta, az egyik tisztségviselő a magyar miniszterelnökség államtitkára, akit név szerint nem említett, a másikról pedig nem árulta el semmit. Hozzátette ugyanakkor, hogy más olyan magyar állampolgárok beutazási tilalmát is kezdeményezték, akik aktívan „beavatkoztak” Ukrajna belügyeibe a választás idején.

Kuleba hozzátette, nem lehet mindent csak Szijjártó Facebook-bejegyzésére redukálni, hanem ez általában a magyar politikáról szól. „Az, ahogyan a magyar kormány a választások előestéjén és a választások napján viselkedett, beavatkozás volt Ukrajna belügyeibe” –szögezte le a miniszter.

A nap folyamán pedig bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet is, akinek tiltakozó jegyzéket adtak át az „agitáció” miatt.

Szijjártó kedd reggel a köztévében adott interjújában reagált a kijevi külügyminisztérium döntéseire. Elmondta, „nem túl barátságos hangnemben és nem a barátkozás szándékával” kérették be az ukránok Íjgyártó Istvánt.

Azt kérték számon, miért buzdították a magyarokat választási részvételre, miért buzdították őket arra, hogy támogassák a magyar jelölteket” – tette hozzá.

A külügyminiszter később az üggyel kapcsolatban egy videót is közzétett a Facebook-oldalán, ahol arról beszélt, hogy a döntést

„szánalmasnak, nonszensznek és kulturálatlannak” tartják.

Szijjártó elmondta, nem tudja, hogy az ukrán külügyminiszter a kormányzati beavatkozás alatt arra gondolt-e, hogy „néhány héttel az ukrajnai választások előtt ő és a kárpátaljai megyei kormányzó személyesen vette át tőlem Kárpátalján

azt az 50 lélegeztetőgépet, amit nekik adományoztunk;

vagy arra gondolt-e kormányzati beavatkozásként, hogy gyakorlatilag mi vagyunk az egyetlenek, akik megengedjük az ukrán állampolgároknak a tranzitálást Nyugat-Európa irányába; vagy arra, hogy néhány nappal ezelőtt úgy döntöttünk, hogy magyar költségvetési forrásból finanszírozzuk az egyik legszennyezettebb kárpátaljai kis folyó, illetve patak vizének megtisztítását” – sorolta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter szerint ezzel a döntéssel Ukrajna azt üzeni, hogy le kívánnak mondani azokról az eredményekről, amiket euroatlanti integrációs folyamatban eddig elértek, illetve arról is, hogy Magyarország támogassa őket az európai és euroatlanti integrációs törekvéseikben.

„Vannak, akik azt mondják, hogy az ukrán kormányzópárt rendkívül gyenge szereplése miatti frusztráltság is szerepet játszhatott ebben a kulturálatlan és nonszensz döntésben. Én ezt nem tudom, mindenesetre mi továbbra is készen állunk a jószomszédi kapcsolatra és párbeszédre. Sajnos az elmúlt hetek, illetve hónapok azonban azt mutatták meg, hogy ez a szándékunk egyoldalú” –zárta videóját Szijjártó.

(MTI/Nyugati Fény)

(Kiemelt fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek