George Clooney levelet írt a magyar kormánynak: Orbán propagandagépezete hazudik

Folytatódik a George Clooney-saga.

Rendre kerülnek elő a kormánymédiában azok a megmondóemberek, akik minden platformon igyekeznek hangsúlyozni: George Clooney márpedig Soros György embere. Az Origo írt elsőnek arról, hogy a színész a The Midnight Sky című új filmje kapcsán a gyűlöletről és a dühről beszélve Orbán Viktorral példálózott. A lap később egy közös fotót is közölt Clooneyről és Soros György fiáról, Alex Sorosról, hogy az eddig kétkedők is világosan lássák: a híresség is a milliárdos oldalán áll. A témát a köztévé is átvette, és még Deutsch Tamás is elmondta a véleményét.

George Clooney-nál ezek után betelt a pohár: közleményben reagált a magyar kormánypárti sajtó vádjaira.

A Telex egy olvasója felkereste a színész képviselőjét, fel a színész képviselőjét, Stan Rosenfieldet, majd eljuttatta a lapnak Clooney közleményét.

Az Oscar-díjas színész ebben arról ír, hogy hamisak a vádak, melyek arról szólnak, hogy neki bármilyen köze is lenne a Soros családhoz. Majd felidézi, hogy Orbán Viktor korábban a milliárdos pénzén tanult, aztán mégis ellene fordult. Továbbá kifejti, hogy

“Szégyellném magam, ha nem szólalnék fel nyilvánosan az efféle a tekintélyelvűség ellen, amelyben

az Orbán-rezsim az ellenőrzése alá vonja a médiát,

a cégeket drákói adószabályoknak veti alá, elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat. ”

Majd felidézi azt a két alkalmat, mikor Magyarországra látogatott.

A közlemény pedig így zárul: a rendszerváltás után „Magyarország a Szovjetunió bukása után elért demokratikus siker ékes példájának látszott. Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt.”

George Clooney teljes közleményének magyarra fordítása itt olvasható:

“Nem számítok arra, hogy a válaszomat a magyar híroldalak nagy része lehozná, mert azokat az orbáni rezsim vagy közeli szövetségeseik tulajdonolják és működtetik. De azért lesz visszhangja. Soros Györggyel egyszer, egy ENSZ-értekezleten találkoztam, ahol az Egyesült Államok elnöke is ott volt, és a menekültválságról volt szó. Egyszer találkoztam a fiával, Alexszel is, egy davosi rendezvényen. Ebben ki is merül a kommunikációm Soros Györggyel. Orbán propagandagépezete tehát hazudik, pont. Ugyanakkor a Soros család oktatást és jogsegélyt finanszírozott a szegényeknek és a menedékkérőknek, elsöprő jótéteményt hoztak a világnak. Orbán úr ugyanezt érzékelhette 1989-ben, amikor Soros úr fizette az angliai tanulmányait. Aztán a kormánya egymillió dollárt fogadott el Soros úrtól a régi szép időkben, amikor Orbán Viktor a kommunizmus ellen küzdött. Ami korábbi megjegyzéseimet illeti, szégyellném magam, ha nem szólalnék fel nyilvánosan az efféle a tekintélyelvűség ellen, amelyben az Orbán-rezsim az ellenőrzése alá vonja a médiát, a cégeket drákói adószabályoknak veti alá, elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat. Mintha 1956 soha nem történt volna meg, amikor a világot elárasztották a szovjet uralom elől menekülő magyar menekültek. Nagyon kedvelem a magyar embereket. Az 1980-as évek elején voltam ott először, amikor még a Szovjetunió része volt. A 2000-es évek elején tértem vissza, és a Dunaparton sétálgattam. Akkoriban Magyarország a Szovjetunió bukása után elért demokratikus siker ékes példájának látszott. Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt.”

A levél eredeti, angol verziója:

“I don’t expect this response to be broadcast in most of Hungary’s news sites because they are owned and run by the Orban regime or his close allies but it will be heard. I met George Soros once at a UN meeting with the President of the United States on the subject of the refugee crisis. I met his son Alex once at an event in Davos. That is the extent of my communication with George Soros. So the Orban propaganda machine is lying, full stop. Having said that, the Soros family have funded education and legal aid to the poor and asylum seekers, they have been an overwhelming force for good in the world. Mr Orban felt that same way in 1989 as he was funded by Mr Soros to be educated in Britain. His government also took a million dollars from Mr Soros back in the good old days when Viktor Orban was standing against Communism. As for my comments, I would be ashamed if I were not on record for speaking out against the kind of authoritarianism where the Orban regime owns all the media, forces all the companies to comply by draconian taxation policies, silences the free press, requiring permits to photograph their razor wire fences, demonises the disenfranchised, and winks at far right extremists. It’s as if 1956 never happened, when the world was flooded by Hungarian refugees fleeing Soviet rule. I have a great affection for the people of Hungary. I was there first in the early 1980’s when it was still part of the Soviet Union. I was back in the early 2000’s and walked the boardwalk of the Danube. At that point Hungary was a shining example of democratic success coming after the fall of the Soviet Union. I look forward to the day that Hungary embraces what it once was.”

(Telex.hu nyomán)