Eldőlt: Rogán Antal embere dönthet a milliárdokat tejelő kaszinók sorsáról

Új keretek között folytatják az együttműködést.

Csonka Ernő lett annak a szeptemberben létrehozott Nemzeti Koncessziós Irodának (NKI) az elnöke, amely a Miniszterelnöki Kabinetiroda háttérintézményeként Rogán Antal kabinetfőnök felügyelete alá tartozik – vette észre a Privátbankár a kormányzati honlapon.

Csonkának nem ez lesz az első együttműködése Rogánnal, hiszen 2015 és 2016 között a Kabinetiroda gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára volt, de ugyancsak helyettes államtitkárként dolgozott két másik minisztériumban, illetve a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) elnöke is volt.

Az NKI elsődleges feladata az lesz, hogy kiírja a kaszinó-koncesszióval kapcsolatos pályázatokat, elbírálja a beérkező pályázatokat, kihirdesse a nyerteseket, majd megkösse a szerződéseket, amiket a jövőben már nem Varga Mihály pénzügyminiszter, hanem Rogán Antal fog aláírni.

A kaszinók kizárólagos állami gazdasági tevékenységnek számító üzemeltetési jogát ugyanis korábban Varga intézte, szeptember óta viszont ez a Rogán vezette Kabinetiroda alá tartozik.

Csonka Ernő/ Fotó: kormány.hu

Azaz a feladatok többségét a jövőben a most kinevezett Csonka elnöksége alá tartozó NKI végzi majd, Rogánnak mindössze alá kell írni a szerződéseket.

Privátbankár megjegyzi, az ezzel kapcsolatos júniusi kormányrendelet kiemelte azt is, hogy a szerencsejáték-koncessziós pályázat kiírására, elbírálására és a koncessziós szerződés megkötésére a miniszterelnöki kabinetfőnök jogosult. Erre még a 2022-es országgyűlési választás előtt sor kerülhet,

az új kaszinós szerződések pedig akár 2034-ig érvényesek lehetnek.

Az mfor.hu egy korábbi, a kormány kaszinó-koncessziót érintő politikáját magyarázó cikkében azt írta, a kormány kiemelt nemzetgazdasági érdekként kezeli az öt budapesti és két kelet-magyarországi kaszinó jövőbeli üzemeltetőjének kiválasztását. A milliárdos üzlet pedig akár egy kézbe is kerülhet, a kiválasztott személyről pedig Rogán Antal dönthet.

(Privátbankár/Mfor.hu)

Valódi Hírek