Új migrációs rendszert dolgoz ki az EU, mert a mostani nem működik – közös szabályrendszert akarnak

Az EU vezetői a migrációról konferenciáznak csütörtökön.

Miközben Európában 3 napja mindenki a magyar és a lengyel vétót emlegeti, Orbán Viktor pedig újra előhúzta a jól bevált migránskártyáját, az Európai Bizottság már jövő héten migrációs cselekvési tervet terjeszt elő. – Erről is szó volt a mai, az uniós parlament és a soros német EU-elnökség által szervezett magas szintű migrációs konferencián, amelyről a Telex számolt be.

„Félre kell tennünk a nézetkülönbségeinket, meg kell egyeznünk, és kompromisszumokat is kell kötnünk egy fenntartható migrációs és menekültügyi uniós megközelítés érdekében” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

„Nem létezik ugyanis olyan megoldás a migrációra, amely mindenkinek tetszene” – tette hozzá.

Egyre erőteljesebb kihívások előtt áll az EU, ezért is kell a nemzeti kormányoknak összefogniuk, és együttes erővel megegyezésre kell jutniuk a probléma kezelésében.

A problémát kezelni kell,

épp ezért mutatták be szeptember végén a migrációs és menekültügyi javaslatcsomagot, mert „a jelenlegi rendszer nem működik” – közölte az EB elnöke.

„Az új javaslat friss kezdetet biztosít egy olyan szakpolitikának, amely az uniós értékekre, a szolidaritásra, a közös felelősségvállalásra, és a tagállamok rugalmas együttműködésére épül” – fogalmazott.

„Az unió végrehajtó testületének javaslata gyorsabb eljárásokat határoz meg a menekültügyi és migrációs rendszer egészében, és nagy hangsúlyt tulajdonít a származási és a tranzitországokkal folytatott, kölcsönösen kedvező együttműködésre és az unióba illegálisan érkezők emberi méltóságot tiszteletben tartó visszaküldésére – tette hozzá Ursula von der Leyen.

Majd leszögezte, hogy szélesíteni kell azoknak a lehetőségeknek a körét is, amelyek elősegítik a bevándorlók legális érkezését Európába, továbbá garantálni kell a törvényes úton befogadottak teljes jogait az unióban.

Éppen ezért a következő héten az Európai Bizottság cselekvési tervet terjeszt elő a bevándorlók befogadásával és integrációjával kapcsolatban

– mondta.

Ursula von der Leyen a bevándorlás előnyeire is kitért:

új tehetségekkel gazdagodhatnak így az európai társadalmak.

A bizottsági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy amíg néhány, külső határral rendelkező tagállamra – például Olaszországra, Görögországra és Spanyolországra – fokozott migrációs nyomás nehezedik, ami felülmúlja kapacitásaikat, addig

nem lehet a múltbeli csatákat újravívni,

hanem sürgős összefogásra van szükség.

Wolfgang Schäuble, a német Bundestag elnöke kiemelte:

„nincsenek sem egyszerű, sem optimális, sem erkölcsileg tiszta megoldások. Fontos a humanitárius felelősségvállalás, de a migrációs kontroll is.”

Hozzátette azt is, hogy a migrációs kihívások megoldása érdekében

„határozottan fel kell azok ellen is lépni, akik megkérdőjelezik az uniós értékeket, és aláássák az európai eszme alapjait.”

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szerint

közös szabályrendszerre van szükség

a migránsok partraszállásával és tengeri kimentésükkel kapcsolatban.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy „az uniós munkaerőpiac igényei alapján legális bevándorlási csatornákat kell nyitni a munkavállalás céljából érkezők számára”, hogy az egyre öregedő társadalom ellenére fenntartható legyen a szükséges szintű gazdasági növekedés.

(Telex.hu nyomán)

 

Valódi Hírek