Ügyes: Egy félreérthető jogszabállyal sikerült egyszerre két online médiumot is besározni

A kormány szándékos rémhírterjesztést kiáltott, holott valami egészen más történt.

Szerdán a járványügyi korlátozások meghosszabbítása miatt zavar támadt az erőkben. A hvg.hu nyomán mi is azt írtuk, hogy a kormány kedd esti rendeletének értelmében a korlátozó intézkedések nem december 11-ig, hanem

február 8-ig lesznek érvényben,

így például addig zárva tartanak a középiskolák, és este 8 után érvényben marad a kijárási tilalom.

Tegnap délutánra azonban kiderült, hogy a kormány csak a veszélyhelyzetet hosszabbította meg 2021. február 8-áig, az intézkedések egyelőre 30 napig lesznek érvényben.

A közlemény megjelenése után a közszolgálati, illetve a kormánypárti sajtó oldaláról össztűz zúdult több hírportálra is, amelyek – legjobb meggyőződésük ellenére – a Kormányzati Tájékoztatási Központ kívánalmainak megfelelően korrigáltak.

„Hazudik és álhírt terjeszt az Index és a HVG”

– harsogja azóta is a kormánypári sajtó és az MTV Híradója.

A tévedésért azonban nem a megvádolt média a felelős

A kedden este kihirdetett 505/2020-as számú kormányrendelet szövege ugyanis – a hvg.hu állítása szerint – félreérthető volt, és sokan félre is értették.

„A kormány szándékos rémhírterjesztést kiáltott, pedig valójában olyan rendelet született, amelyet ugyan december 11-ig lehet alkalmazni, de február 8-ig hatályos” – írják.

Fotó: Magyar Közlöny

„Szép jogászi dilemma” – fogalmaz az Index is, amely azt követően, hogy több jogásszal és egy volt alkotmánybíróval is egyeztetett, azt írja, a kormányrendelet hatályának

legalább háromféle értelmezése lehet.

Eszerint:

  • a kormány meghosszabbította a korlátozó intézkedések hatályát, ahogy a rendelet címe is állítja: „505/2020. (XI. 17.) Korm.-rendelet a 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról”;
  • de nem hosszabbították meg az intézkedések hatályát, csak a rendeletét, ami alapján meg lehet hosszabbítani az intézkedések hatályát;
  • nem hosszabbították meg ugyan az intézkedések hatályát, de sikerült ezzel éppen ellentétes címet adni a kormányrendeletnek.

Ugyanitt érdemes azt is tisztázni azt is, hogy a jogi értelemben véve a hatályosság, érvényesség és alkalmazás hiába szinonimák, három különböző dolgot jelentenek a jogszabályozásban:

  • hatályos az, ami időben, térben és személyekre vonatkozóan fennáll;
  • érvényes az, amit a formai követelményeknek megfelelően alkottak meg és hirdettek ki
  • az alkalmazás pedig arra vonatkozik, hogy melyik jogszabály mikor kell alkalmazni.

Az Indexnek nyilatkozó a jogi szakértők így arra jutottak – bár lehet, hogy nem ez volt a kormány eredeti szándéka: a kormány a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedések hatályát is meghosszabbította február 8-ig.

Az 505/2020. (XI. 17.) Korm.-rendelet 1.§ c) pontja ugyanis kimondja: a Kormány […] a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm.-rendelet 1–14. §-a, 16–19. §-a, valamint 22–28. §-a […] hatályát a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja.

Vagyis:

  • a hivatkozott kormányrendelet 1–14. §-a többek között a maszkviseléstől a kijárási tilalomig korlátozó intézkedéseket szabályoz;
  • ennek a rendeletnek a hatályát, amely a különböző korlátozó intézkedéseket is tartalmazza, a rendelkezés meghosszabbítja, mégpedig
  • az említett törvény hatályvesztéséig, azaz február 8-ig, és nem december 11-ig.

Azaz, ha az eredeti kormányzati szándék az volt, hogy csak a veszélyhelyzetet akarták meghosszabbítani február 8-ig és a korlátozó intézkedések hatályát nem, akkor álláspontuk szerint legkésőbb december 11-ig módosítani kell a most kihirdetett kormányrendeletet.

A hatályos joganyagot tartalmazó hivatalos oldalon, a Nemzeti Jogtárban a 484/2020. (XI. 10.) Korm.-rendeletnél a lábjegyzetben az olvasható, hogy

az összes érintett rendelkezés hatálya meghosszabbodott február 8-áig,

Tehát miközben a kormányzati kommunikáció szerint nem ez történt, a rendelkezések végrehajtói mégis így értelmezték az 505/2020. (XI. 17.) Korm.-rendeletet.

Kérdés még mindig adott: a jogi csűrcsavarokon túl, miért nem lehetett-e egyszerűbben és szakszerűbben megoldani ezt a jogalkotási feladatot? Mindenesetre a legutóbbi tájékoztatás szerint a korlátozó intézkedések december 11-ig biztosan érvényben lesznek.

(Az Index és a HVG nyomán)

Valódi Hírek