Sokkoló: Minden idők legmelegebb októberén van túl Európa

2020 már biztosan bekerül minden idők legforróbb évei közé.

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) Országos Környezeti Információs Központjának (NCEI) kutatói szerint Európa legmelegebb októbere volt az idei – írja a Népszava.

De a Föld egészét nézve is a rendkívül forrónak számított az elmúlt hónap, a rendszeres mérések kezdete óta ugyanis

az elmúlt 141 évben ez volt a 4. legmelegebb október.

A globális szárazföldi és óceáni felszíni átlaghőmérséklet pedig 0,85 Celsius-fokkal emelkedett a 20. század átlaga fölé.

Sokkoló hír, hogy a regionális mérések 1910-es kezdete óta Afrika számára az idei

a második legmelegebb októbernek számított.

“A világ tíz legmelegebb októbere 2005 óta történt, a legmelegebb hét október pedig az elmúlt hét évre esett (2014 és 2020 között)” – olvasható a NOAA közleményében.

Rekordmeleg hőmérsékleteket mértek októberben világszerte is: a Csendes-óceán északi és nyugati területein, Észak-Amerika déli részén, Dél-Amerikában, Kelet-Európában, a Közel-Kelet északi részén, a Földközi-tenger keleti részén, Dél-Ázsiában, valamint az Indiai és az Atlanti-óceán kisebb területein. Viszont egyetlen szárazföldi vagy tengeri területen sem mértek rekordalacsony hőmérsékleteket.

Ennek ellenére bőségesen esett hó is: az északi félteke hótakarója októberben a 10. legnagyobb kiterjedésű volt az elmúlt 53 év feljegyzései szerint. Észak-Amerikában az idei volt a második legnagyobb kiterjedésű októberi hótakaró.

A koronavírus okozta világjárvány ellenére az év eddig eltelt időszakában a globális szárazföldi és óceáni felszíni átlaghőmérséklet 1 Celsius-fokkal emelkedett a 20. század átlaga fölé és mindössze 0,003 Celsius-fokkal maradt el a csúcstartó 2016-os évtől.

Európa és Ázsia számára a mérések kezdete óta ez volt a

legmelegebb januártól októberig tartó időszak,

míg Dél-Amerika és a karibi térség számára a második legmelegebb.

“AZ NCEI tudósainak statisztikai elemzése szerint a 2020-as év nagy valószínűséggel a három legmelegebb év közé fog kerülni” – írja a NOAA.

(Népszava nyomán)

(Fotó: Pixabay)