Botrány: Betűvel jelölték meg egy magyar szülészeten annak a kórlapját, aki nem volt hajlandó fizetni (+fotó)

A gyakorlatot a Magyar Orvosi Kamara is szégyenteljesnek nevezte.

2021. január 1-jétől a magyar kormány döntése alapján tilos lesz hálapénzt elfogadni az orvosoknak. A Telex birtokába jutott októberi keltezésű kórlapok azonban azt mutatják, hogy az egészségügy egyes ágazataiban továbbra is működik olyan gyakorlat, amely megágyazhat annak, hogy jövő évtől is előnyösebb ellátásban részesüljenek a fizető betegek.

Az egyik hazai egyetem szülészeti klinikáján ugyanis a kórlapokon C betűvel (ez a latin communis szó kezdőbetűje, amely önmagában annyit jelent: „közös, közönséges”) jelölik azokat a betegeket, akik nem rendelkeznek saját, fogadott nőgyógyásszal, azaz nem fizetnek külön az ellátásért.

A magánpraxisban nem fizetők kórlapjára „C” betű, azaz „közönséges” megkülönböztető jelzés kerül. / Fotó: Telex

Önmagában az, hogy egy beteg rendelkezik saját, fogadott orvossal, nem törvénybe ütköző, hiszen a szabad orvosválasztás gyakorlata Magyarországon is engedélyezett.

Ez azonban lehetőséget ad arra, hogy a kórházi szolgáltatásokért fizetők előnyben részesüljenek azokkal szemben, akik nem fogadtak saját orvost.

A Telexnek nyilatkozó egyik orvos szerint korábban előfordult, hogy a nem fizető ellátott lapjára egy nullást írtak – őket hívták a kórházi köznyelvben „krumplisnak”. Míg a magánúton felfogadott orvosnak fizető várandós nők gyakran „S”, azaz „saját” jelzést kaptak – holott mindenki a kórház saját ellátottja volt.

A helyzet komolyságát az adja, hogy bizonyos esetekben a magánpraxisban fizető, vagy ismeretséggel rendelkezők szülését és ellátását az orvosok előrébb helyezik a TB-ellátottakénál.

Ez akár ahhoz is vezethet, hogy rutinműtéteket korábban végeznek el, mint egy sürgős császármetszést vagy egy bonyolult onkológiai műtétet.

Azaz könnyedén előfordul az is, hogy a műtétek sorrendjét sok esetben nem a szakmai szempontok, hanem az operáló orvosok lobbiereje dönti el – írja a Telex, hozzátéve, ez nem jelenti azt, hogy az orvosok veszélybe sodorják a betegek életét, hanem inkább szembe mennek a szakmai protokollal.

“Ez a C-betű és minden ilyen megkülönböztető betűjelzés az orvosi hivatás halálát jelenti” – mondta egy másik nyilatkozó orvos.

Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász szerint a kórházakban van létjogosultsága annak, hogy feltüntessék a kezelőorvosok nevét. Ennek ellenére úgy látja, sokkal fontosabb, hogy „mi történik a kegyelt és az alsóbb kasztba sorolt betegekkel az osztályon: manipulálják-e a várólistát, jobb elhelyezési körülményeket, bánásmódot kapnak-e azok, akiket valamelyik vezető orvos a szárnyai alá vesz.

A jelenleg is érvényben lévő jogszabályok szerint a kórházakkal jogviszonyban nem álló, ám magánpraxisban szülész-nőgyógyászként dolgozó orvosok ún. „önkéntes segítőként” jelen lehetnek állami kórházakban is. Ez viszont sokak szerint a 2021 januárjától tiltott hálapénz melegágyává válhat.

Szerda délután az üggyel kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara is megszólalt.

„A mai napon nyilvánosságra került gyakorlat

szégyenteljes és minden elemében a hivatást rombolja.

A magyar orvostársadalom hosszú évek óta küzd azért, hogy az egészségügyben a tiszta viszonyok megteremtésével a betegek minőségi és biztonságot garantáló ellátása legyen a legfontosabb szempont. A korrupció minden formája az ellen hat, hogy a magyar emberek a lehető legjobb orvosi ellátást kapják. Különösen kirívó ez a szülészet-nőgyógyászat gyakorlatában ahol a hálapénz nyílt, az állami és magán ellátás összemosása pedig bújtatott korrupcióként rontja a hivatás erkölcsi és szakmai nívóját” – olvasható a közleményükben.

Hozzáteszik, a MOK legutóbbi felmérésében a magyar orvostársadalom elsöprő többsége ragaszkodott ahhoz, hogy a kormány a szülészet-nőgyógyászat terén se nyisson korrupcióra lehetőséget többek közt a már említett önkéntes segítői gyakorlattal.

(Telex / MOK nyomán)

(Kiemelt fotó: Haáz Vince)

Valódi Hírek