Kijárási tilalom: Nem mehetnek gyerekeikért az elvált szülők

Őket is elfelejtette a kormány.

Nemcsak a kutyasétáltatókról feledkezett meg a kormány, amikor múlt héten kihirdette az este nyolc órától kötelező kijárási tilalmat, hanem az elvált szülők gyerekeiről is – veti fel a 444.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint ugyanis, csak az ad felmentést a kijárási tilalom alól, ha valaki a munkavégzés, kutyasétáltatás vagy versenysport miatti edzésről hazatartva tartózkodik az utcán. Szó sincs az elvált szülőkről, holott az ő esetükben a kapcsolattartási idő összeütközhet a kijárási tilalommal.

A 444.hu egy elvált apuka esetét mutatja be, aki a bírósági döntés szerint

péntekenként 17.30 és 18 óra között

veheti át a gyermeket az édesanyától. A bökkenő az, hogy a két szülő 270 kilométerre lakik egymástól, ezért éppen csak vagy pont nem érnek haza a kijárási tilalom előtt, így bármikor megbüntethetik őt a rendőrök.

Az édesapa hiába próbált egyezkedni a gyermek anyjával, hogy elvihesse egy órával hamarabb a gyereket, az anya ebbe nem ment bele. A rendőrök pedig azt tanácsolták neki, menjen érte szombaton délelőtt. Így azonban az apa

a kijárási tilalom miatt egy estével kevesebb tölthet a fiával.

Külföldön több országban gondoltak erre

A gyerekek láthatása vagy a családon belüli kapcsolattartás többek közt a példaként követett Ausztriában, de Írorszgában is kivételt képez a kijárási tilalom vagy korlátozás alól.

Ugrin Erzsébet, a Magyar Kapcsolatügyeleti Mediátorok Országos Szakmai Szövetsége (MAKAMOSZ) vezetőségi tagja szerint nem kérdés, hogy a rendeletbe bele kellett volna kerülnie a kapcsolattartásnak, mint kivételnek a kijárási tilalom alól.

„Teljesen nonszensz, hogy a szülő – egy estét, egy éjszakát és egy reggelt elveszítve az együttlétből -, másnap reggel menjen a gyermekéért, pusztán azért, mert ezt egy rendeletbe nem hajlandók beletenni– közölte a mediátor.

A szakember ezért azt tanácsolja, hogy a szülőtársukkal próbáljanak megegyezni egy korábbi kapcsolattartás-kezdési időpontban, ha pedig ez nehéz, akkor kérjék mediátor segítségét. Ha ez sem vezet eredményre, forduljanak a területileg illetékes gyámhivatalhoz.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek