Ausztriában nyitnak az éttermek, megszűnt a kijárási tilalom, Szlovákiában pedig már tüntetni is lehet

Alacsonyabb a fertőzöttek száma, mint Magyarországon.

Szombattól három, Magyarországgal szomszédos országban változtak a járványügyi szabályok.

Ausztriában, Szlovákiában és Romániában is jelentős járványügyi lazítások léptek életbe.

Osztrák szomszédainknál szombaton éjfélkor megszűnt az éjszakai kijárási korlátozás, azaz mostantól mindenki engedély nélkül, szabadon közlekedhet a nap 24 órájában.

Jövő héten újabb lazítások következnek: a közoktatási intézmények hétfőtől visszaállnak jelenléti oktatásra, szerdától pedig általános nyitás lép életbe.

Ez azt jelenti, hogy kinyithatnak a hotelek az üdülés céljából megszálló vendégek számára, valamint az éttermek külső és belső terei is látogathatók lesznek jövő hét közepétől.

Fiatalok egy bécsi étteremben / illusztráció

A sport- és rendezvényterekbe, valamint a hotelekbe és az éttermekbe az úgynevezett zöld útlevéllel léphetnek be a vendégek, amelyeket a beoltottak, koronavíruson átesettek és a negatív teszttel rendelkezők kaphatnak meg.

Ausztriában pénteken 15-en haltak meg a járvány következtében, szemben Magyarországgal, ahol 73-an hunytak el a koronavírus-járvány következtében. Mint ismert, hazánkban

hiába magasabb az egy dózissal beoltottak száma, mert kevesebb figyelmet fordítanak a fertőzés elleni hatékony fellépésre,

például a tesztelésre.

Ausztriához hasonlóan Szlovákiában is megszűnt szombaton a kijárási tilalom a kormány pénteki döntésének köszönhetően.

A szlovák kabinet nemcsak a kijárási tilalmat szüntette meg, de a járványügyi veszélyhelyzeti rendelkezéseket is visszavonta.

Az országban a gyülekezési tilalom is véget ért, tehát mostantól szabadon lehet tüntetni. Létszámkorlátozással a tömegrendezvények megszervezésére is lehetőség van mostantól.

A szlovákiai vendéglátóhelyek hasonló rendszert alkalmaznak a jövőben. A bordó, piros és rózsaszín színkóddal jelölt járásokban továbbra is csupán a teraszok lehetnek nyitva, a narancssárgákban azonban már beltéren is lehet fogyasztani, úgy, hogy egyszerre ezekben legfeljebb négy ember ülhet egy asztalnál.

A szállásokon a fertőzöttebb országrészekben legfeljebb két, más háztartásban élő felnőtt tartózkodhat egy szállodai szobában. Egyes régiókban már erre vonatkozó korlátozások sincsenek érvényben.

A két ország mellett Romániában is megszűnt az éjszakai kijárási tilalom, valamint az üzletek nyitva tartásának korlátozása. A kültéri maszkviselés már csak a zsúfolt helyeken, mint a piacokon és a buszokon marad érvényben.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek