Kedd éjféltől szó szerint a kutya sem mehet ki az utcára este 8 után

Ők vajon tudják, hogy kijárási tilalom van?

Magyarország Európa egyik legkutyabarátabb országa, majdnem hárommilió kutyával. Orbán Viktor hétfő délelőtti rendkívüli bejelentése a kutyatartókra is hatással van: vajon a kutyákat el lehet vinni sétálni este 8 után?

A kérdést a 444.hu is feltette, a válasz azonban nem teljesen egyértelmű. A miniszterelnök bejelentésében arról beszélt, hogy a kijárási tilalom alól csupán a „munkába járás” vagy a „munkából hazajárás”, illetve a rendkívüli esetek képeznek kivételt. Hogy a kutyasétáltatás „rendkívüli esetnek” minősül-e, az egyelőre nem világos.

Ha a hétfőit megelőző intézkedésekből indulunk ki, akkor sajnos sanszos, hogy szerdától a kutyákat sem lehet majd kivinni az utcára 20:00 után.

Amennyiben a kedden elfogadásra kerülő részletszabályok ugyanazok lesznek, mint a megelőzőek, az már nagy problémát jelenthet sok kutyatulajdonosnak. Eddig ugyanis nagyon sokan sétáltattak még késő este is, vagy azért, mert akkor értek rá, vagy azért, mert nem mindegyik állat bír ki 10-12 órát egyhuzamban ürítés nélkül.

Az Orbán által követendő példaként említett Ausztria például rugalmasan áll a kutyasétáltatás kérdéséhez, ott az a kijárási tilalom alól kivételt képez.

De nemcsak az osztrákok gondoltak a kutyásokra a járványügyi intézkedések bevezetésénél.

Franciaországban is kijárási tilalom van érvényben este 9 és reggel 5 óra között, de a kutyasétáltatás és az egyéni kocogás-séta kivételt jelent a szabály alól, bár erre egy applikáció segítségével külön engedélyt kell kérni.

Spanyolországban este 11 és reggel 6 között nem lehet az utcára menni, de az önkormányzatok joga külön szabályt hozni a kutyasétáltatásról. Olaszországban pedig bár kutyát sem lehet sétáltatni a kijárási tilalom alatt, az csak este 10-kor kezdődik.

(444.hu nyomán)

(Kiemelt kép: pixabay.com)

 

Valódi Hírek