Banális magyarázattal állt elő Müller Cecília, hogy miért lett 100 százalék feletti a pozitív tesztek aránya (+videó)

Mindennek megvan az oka.

Az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját Müller Cecília a járványügyi adatok körüli problémákkal indította. A tisztifőorvos szerint

hiba csúszott az adatszolgáltatásba,

így történhetett meg, hogy 6098 elvégzett teszt után 6495 pozitív fertőzöttet regisztráltak a hétfői napon, amellyel a pozitív tesztek aránya meghaladta a száz százalékot.

A könnyed helyreigazítás után Müller a javított adatok ismertetésével folytatta a tájékoztatót.

E szerint hétfőre 147 961 főre nőtt az azonosított koronavírus fertőzöttek száma. Meghalt 93 többnyire idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3190 főre emelkedett. 34 010 ember már meggyógyult. Az aktív fertőzöttek száma 110 256. 7236 beteg van kórházban, közülük

582 beteg szorul lélegeztetőgépre.

Müller Cecília mellett hétfőn Maruzsa Zoltán is tájékoztatott. Az oktatási államtitkár elmondta, 210 általános iskolában van digitális oktatás egy vagy több osztályban.

Ez az iskolák 8 százaléka.

222 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet, ez az összes óvoda 7,5 százaléka. Hozzátette, hogy hétvégén azért nem közölnek erről adatot, mert nincsenek nyitva az iskolák.

Maruzsa szerint a preventív intézkedések sikeresek, ezt alátámasztva ismertette, hogy a 0-14 éves fertőzöttek az összes fertőzött 4 százalékát teszik ki. A fertőzött iskolák 95 százalékában 1-5 beteg tanulót találtak, és mindössze 53 iskolában találtak 10-nél több fertőzöttet.

A fertőzött iskolák 97 százalékában 1-5 fertőzött pedagógust találtak és 9 olyan eset volt eddig, amikor iskolán belül 10-nél több tanár kapta el a vírust.

itt a teljes videó:

Valódi Hírek