Patthelyzetbe kerültek a Semmelweis Egyetem hallgatói, nem állnak át teljesen online oktatásra

Van olyan kar, ahol sérült gyermekek életét veszélyeztethetik a jelenléti oktatással.

A járványhelyzetben hozott intézkedések ellenére a Semmelweis Egyetem számos karán kötelezően meg kell jelenni a gyakorlati oktatáson – írja a telex.hu. Sok esetben ugyanis nincs lehetőség arra, hogy a gyakorlati oktatást átvezessék az online térbe.

A kormányzati döntések értelmében november 11-től, azaz szerdától a magyar egyetemeken a jelenléti oktatásról kötelezően át kellett térni az online rendszerre. A rendeletben foglaltak azonban lehetőséget nyújtanak a felsőoktatási intézmények vezetőinek arra, hogy indokolt esetben kérelmezhessék az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál a jelenléti oktatás fenntartását.

Így tett Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is, aki úgy döntött, hogy a gyakorlati órákon továbbra is elvárják a személyes jelenlétet.

A Telexnek nyilatkozó hallgatók szerint viszont a hibrid oktatás jelentős kihívás elé állítja őket, hiszen gyakran

mindössze negyed órájuk van arra,

hogy az otthonról online követett elméleti órákról átérjenek a gyakorlóhelyre.

Innentől fogva 15 perccel a gyakorlat vége után vagy kezdete előtt internet-közelben kéne lennie a hallgatónak, ha részt akar rajta venni” – nyilatkozta egy egyetemista.

Számítanunk kell-e arra, hogy ha egy gyakorlat este 7-ig tart és nem érünk haza 8 óráig, akkor emiatt megbüntetnek. Esetleg az egyetem felelősséget vállal-e azért,

ha ezen körülmények között valaki megfertőződik a vírussal

– adott hangot aggodalmának egy másik hallgató.

A semmelweises kollégiumok ugyan nyitva maradhattak, vannak olyan hallgatók is, akiknek eddig csak közoktatási intézményekben jutott hely. A középiskolai kollégiumok azonban bezártak, így van olyan hallgató, akinek

több száz kilométert kell ingáznia ahhoz, hogy beérjen a gyakorlati órájára.

Különösen aggasztó, hogy a Semmelweis Egyetem Pető András Karán – ahol a konduktorképzésben résztvevők idegrendszeri sérült gyermekek nevelésével és fejlesztésével foglalkoznak – szintén kötelező a személyes jelenlét a gyakorlati oktatáson. A sérült, terápiára szoruló gyermekek immunrendszere azonban többnyire gyengébb egészséges társaikénál, így

egy esetleges fertőzés akár az életükbe is kerülhet.

A Nyugati Fény információi szerint a Pető-kar hallgatói közül nem tesztelik kötelezően azokat, akik köznevelési intézményekben vesznek részt gyakorlaton. A teszt viszont fontos lenne annak érdekében, hogy az intézményben ne terjedhessen el a koronavírus.

A központi idegrendszeri sérült gyermekeknél gyakori tünet a rágási, illetve nyelési nehézség, amelynek következtében nyálzás léphet fel. Emiatt a hallgatók gyakran érintkeznek olyan különböző testnedvekkel, amelyek a koronavírus-fertőzés terjedésének is melegágyat jelentenek.

(Telex/Nyugati Fény)

(Kiemelt fotó: Gyakorlati órán vesznek részt a hallgatók a IX. kerületi Hőgyes Endre utcai Semmelweis Egyetem (SE) Gyógyszerészeti Intézet tangyógyszertárában 2019. november 6-án./Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

Valódi Hírek