Magyar szociológus: Hatalmas veszélyben az idősek, mert a kormány nem gondoskodik róluk

Magukra maradtak.

Interjút adott a Népszavának Talyigás Katalin szociológus, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának tagja. Ebben a magyar kormány járványkezelését értékelte.

A szociológus szerint nagy az igény az idősek részéről az idősügyi ellátás szolgáltatásaira, azonban

a kormány az önkormányzatoktól annyi pénzt vont el, hogy képtelenség biztosítani az elvárható körülményeket.

Magyarországon jelenleg a 4 millió háztartás négytizedében vannak idős, 65 év feletti lakók. Összesen 150 ezer háztartásban élnek 80 év feletti idősek egyedül, és Talyigás szerint az ő ellátásuk nincs megszervezve.

A szociológus úgy véli, hogy érdemes lenne felszámolni a túlzsúfolt, akár több száz főt ellátó idősotthonokat. Ehelyett olyan ellátásokat kellene megszerveznie az államnak, amelyek az idősek lakóhelyein könnyen elérhetőek.

Talyigás Katalin kiemelte, hogy olyan, védőnői hálózatra épülő rendszert kellene létrehozni, amelyben az idősek igényeit nyomon követik, és megszervezik még a kisebb településeken is.

A szociológus szerint különböző intézkedések állnak rendelkezésre politikai ideológiától függően. Egy azonban biztos: minden esetben megvan a megfelelő megoldás az idősek ellátásához.

A szociáldemokrata elven működő idősellátásban az állam vállalja a felelősséget, és az idősek segítését az ellátásban, ű

a konzervatív államban pedig a magánszektorra hárul az idősgondozás megszervezése. A magyar egy hibrid rendszer, ahol az ellátás oroszlánrésze a családra hárul, azonban valamennyit az állam is elvállal ezen feladatokból.

Talyigás úgy véli, hogy

az állam cselekedete ellentétes mindazzal, ami elvárható a jelen időszakban,

amikor az idősek magára hagyatottak és bizonytalanok. A társadalom elfordult az idősektől, éppen abban az időszakban, amikor a legjobban szükségük volna a támogatásra.

Az idősek, korukból fakadó kiszolgáltatottságukból adódóan egyre kevesebb autonómiával rendelkeznek. A járvány második hullámában sok az idős beteg, és a

magas halálozási arányuk is megmutatja, hogy könnyen kihullanak a rendszerből.

(Népszava nyomán)

(Címlapkép: gyogyszernelkul.hu)

Valódi Hírek