Brüsszel kiáll az LMBTQ közösségekért: Az EU-ban mindenki félelem és üldöztetés nélkül vállalhatja önmagát

Budapestnek is üzentek.

Az Európai Bizottság csütörtökön bemutatta az első, LMBTQ-csoportok jogegyenlőségére vonatkozó stratégiát Brüsszelben. A stratégia célja a szóban forgó társadalmi réteghez tartozók diszkriminációjának felszámolása és emberi jogaik védelme – írja az MTI.

Vera Jourová demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos a tervezetet bemutató beszédében elmondta, az EU-ban a szexuális kisebbségekhez tartozók

több mint fele

még mindig nem meri nyíltan vállalni szexuális irányultságát.

43 százalékuk pedig rendszeres társadalmi megbélyegzés, gyűlöletbeszéd és fizikai atrocitás áldozatává válik, amin csak tovább rontottak a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések. Ezek miatt ugyanis „nincs lehetőségük, hogy elszakadjanak gyakran ellenséges környezetüktől”.

MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Jourová szerint az EU-ban „mindenki számára lehetővé kell tenni, hogy – félelem vagy üldöztetés nélkül – vállalhassa önmagát. Ebben áll Európa lényege, és ez az, amiért síkra szállunk.”

A most bemutatott stratégia így négy alappillérre épül:

  • a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemre;
  • a biztonság garantálására;
  • befogadó társadalmak kialakítására;
  • az LMBTQ személyek esélyegyenlőségére irányuló törekvés előmozdítására világszerte.

Mintegy a nemrég Magyarországon is bevezetett, az örökbefogadásra vonatkozó törvénymódosításra adott reakcióként Jourová kitért arra is, hogy az úgynevezett „szivárvány családok”, ahol a gyerekeket azonos nemű szülők nevelik, egyre nehezebb adminisztratív akadályokba ütköznek az EU-ban.

Elismerte, hogy a családpolitika nemzeti hatáskörbe tartozik, „épp ezért szükséges a szülői viszonyok kölcsönös elismeréséről szóló, határokon átnyúló jogszabály előterjesztése.”

Leszögezte azt is, hogy habár néhány tagállam kormánya „ideológiának” tekinti LMBTQ-csoportok jogérvényesülését, az valójában identitásbeli kérdés, és minden európai polgárnak joga van a teljes élethez egész Európában.

„Nincs szó ideológiáról, csak szeretetről és egy 21. századi Európáról”

– húzta alá az uniós biztos, aki a magyar helyzettel kapcsolatban úgy vélekedett, a politikai egyeztetések mellett az alkotmánymódosításhoz időre és alapos társadalmi párbeszédre is szükség van. Ugyanakkor hangsúlyozta, a családi jog szabályozása tagállami hatáskör. Viszont minden esetben tiszteletben kell tartani a nemzetközi kötelezettséget és az európai jogot is, különös tekintettel az egyenlőségre és az emberi jogokra.

Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos felszólította a nemzeti kormányokat, hogy fogadjanak el LMBTQ-stratégiákat, figyelembe véve „az ezen csoportokhoz tartozó személyek sajátos egyenlőségi igényeit”.

Dalli Magyarországgal kapcsolatban azt mondta, hogy a jelenleg is napirenden lévő jogállamisági mechanizmus éppen azt teszi majd lehetővé, hogy ne jussanak uniós források olyan helyekre, ahol nem tartják tiszteletben az uniós jogot.

A bizottság által csütörtökön elfogadott stratégia célzott jogi és pénzügyi intézkedéseket irányoz elő. Javasolja továbbá, az uniós bűncselekmények listájának kiterjesztését a gyűlölet-bűncselekményekre, ideértve a homofób gyűlöletbeszédet is.

(MTI/HVG/Nyugati Fény)

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Valódi Hírek