Áttörést hozott az amerikai választás: Megújulnak az Európai Unió gazdasági kapcsolatai az USA-val

Az Európai Bizottság elnöke szerint Biden győzelme új partnerséget jelent az Egyesült Államokkal.

Az Európai Unió arra fog törekedni, hogy megújítsák a transzatlanti kapcsolatokat – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen kedden arra kérte az uniót, hogy vegye kezébe az irányítást abban, hogy megújítsák a kapcsolatokat az USA-val miután Donald Trump kiköltözik a fehér házból.

„A változó globális területen, úgy gondolom itt az ideje egy új transzatlanti tervnek, mely megfelel a mai világnak” -mondta von der Leyen.

Az unió szükséges kezdeményezéséről azt mondta, hogy „együttműködésre lesz szükség az új kormánnyal olyan területekben”, amelyek „megerősítik a kétoldali és a multilaterális kapcsolatokat.”

Az említett területekhez szinte minden hozzátartozik: a biztonság, a fenntarthatóság, a tech-szabályozás, a kereskedelem, a globális gazdasági tér kiegyenlítése és a globális intézmények megerősítése.

Az Európai Bizottság elnöke a nagykövetek konferenciáján szólalt fel, ezúttal a virtuális térben. A konferenciát három nappal Joe Biden választási nyeresége után tartották és az elhangzottak túlmutattak Von der Leyen Bidenhez intézett gratulációján: a bizottság elnöke azt mondta, hogy „a bizottság készen áll arra, hogy megerősítsék az együttműködést” az új amerikai kormánnyal.

A tengerentúli kapcsolatok sokat szenvedtek Donald Trump elnöksége alatt.

Többek között a kereskedelem, a klíma és az egészségügy kérdéseiben ütközött az unió álláspontja Trumpéval.

Trump döntéséről, miszerint az Egyesült Államok kilépne a WHO, Világ Egészségügyi Szervezetből a koronavírus járvány kellős közepén, von der Leyen azt mondta, hogy „volt, aki úgy döntött, hogy izolálja magát, ahelyett, hogy csatlakozna az unió azon erőfeszítéseihez, hogy globális megoldást találjunk.”

Von der Leyen arról is beszélt, hogy más országokkal is megújítaná a kétoldali együttműködést: „ezek nem csupán EU-Egyesült Államok ügyek,”– mondta.

„Ennek egy új globális együttműködés gerincét kell képeznie. Ez arról szól, hogy együttműködünk a most megerősödő országokkal és az afrikai, latin-amerikai, ausztráliai és demokratikus ázsiai hasonlóan gondolkodó partnerekkel, de ezeken messze túl is.”

Von der Leyen azt is elmondta, hogy a klímaváltozásra adott válasz esetében is uniós-amerikai együttműködésre lesz szükség: ennek kapcsán kiemelten

méltatta Joe Biden a Párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez való ismételt csatlakozás iránti elkötelezettségét.

(politico.eu)

Valódi Hírek