Most érkezett: a magyar emberek érdekeit veszélyezteti Orbán zsarolása az uniós vezetők szerint

Tetszik vagy sem, Orbánnak is be kell tartania az uniós játékszabályokat.

A Népszavának küldött rövid reakciót Iratxe García Pérez, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője, miután Orbán Viktor miniszterelnök a költségvetés vétójával fenyegette meg az EP-t a jogállamisági feltételek megszavazása miatt.

“A jogállami szabályrendszer célja az európai értékek és demokrácia előmozdítása, vagyis minden európai javát szolgálja. Ha Orbán szeretné megakadályozni a költségvetés vagy a járvánnyal kapcsolatos helyreállítási alap elfogadását, akkor

a magyar emberek érdekeit veszélyezteti, mert a támogatások főleg a pandémia következményeinek az enyhítését szolgálják”

– írta meg Pérez a lapnak.

A spanyol politikus azt is hozzátette, hogy Orbán elég nagy bajban lenne, ha meg kellene magyaráznia a magyar embereknek, hogy miért mond le a vállalkozásokat és az egészségügyet segítő, nem elhanyagolható nagyságú EU-s forrásokról a járvány második hullámának közepén.

„Az Európai Uniót nem lehet zsarolni!” – mondta még Pérez.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője is megszólalt az üggyel kapcsolatban: felszólította a magyar miniszterelnököt, hogy fogadja el a jogállamiságról szóló kompromisszumot.

„Ne játsszanak ezzel!” – üzente a magyar és a lengyel államfőnek, akinek szintén nem tetszik, hogy az uniós források kifizetését jogállamisági feltételekhez kötik.

(Népszava nyomán)

 

Valódi Hírek