Bajnai: Orbán azért támogathatta Trumpot, hogy Biden személyes bosszújaként adhassa el az USA számonkérését

Trump győzelme esetén pedig óriási piros ponttal indítottak volna.

Az amerikai elnökválasztással, Joe Biden, megválasztott elnökkel és a magyar-amerikai viszonnyal kapcsolatban adott interjút Bajnai Gordon, egykori miniszterelnök a 24.hu-nak.

Elmondta, 2009-es találkozásuk során a demokrata Biden az egyik legfelkészültebb amerikai vezető politikus benyomását keltette, aki találkozójuk során barátságos, türelmes és konstruktív volt, ugyanakkor számos kérdésben markáns véleményt fogalmazott meg.

Bajnai szerint a most megválasztott demokrata elnöknek a január 20-i beiktatása után számos tennivalója lesz, hiszen többek közt a kül- és belpolitika szempontjából is komoly válsággal kell majd megküzdenie. A politikus szerint ezért a mindenkori magyar kormánynak is az lenne az érdeke, hogy az elnök személyétől függetlenül „a világ vezető demokratikus hatalmával a lehető legjobb, legkiszámíthatóbb viszonyt” alakítsa ki.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor, miniszterelnök miért Donald Trumpnak, míg az ellenzék miért Bidennek szurkolt az elnökválasztáson, Bajnai úgy vélekedett, Orbán

„alighanem abból indult ki, hogy ha nyer Trump, akkor az új ciklusban óriási piros ponttal indul az Orbán-kormány. Ha pedig Biden győz, úgyis mindegy, hiszen a mostani rezsimnek kevés esélye van pozitív viszonyt alakítani ki az új vezetéssel. Egyúttal megágyazott annak, hogy ha majd a központilag vezérelt korrupció, valamint a jogállam lerombolása miatt hasonló kritikát kap a Biden-adminisztrációtól, mint az EU-tól, akkor azt

az új elnök személyes bosszújaként adhassa el itthon a választóinak”.

Ezzel szemben Bajnai szerint az ellenzék viszont éppen abban bízik, hogy az USA Bidennel az élen visszatér az aktív, demokratikus alapon és jogállami normák szerint működő szövetségépítéshez.

Hozzátette, az elmúlt négy évben a magyar-amerikai viszony csak a felszínen volt gördülékeny, köszönhetően Orbán és Trump „őszinte, értékalapú” barátságának. Valójában viszont a két ország között éles ellentét feszült főként a Kínához és Oroszországhoz való hozzáállása miatt.

Bajnai úgy gondolja, Joe Biden a következő időszakban feltehetően összeírja majd a szövetségeseit, akikkel azért fog küzdeni, hogy az USA a következő tíz évben is megtarthassa világvezető szerepét.

„Biden most, logikusan, arra készül, hogy a Trump által szétzilált szövetségi rendszereket újraépítse, mert egyedül még Amerika sem boldogul ezzel a kihívással. Az USA száz éve a világ vezető hatalma, és mostanra megtanulta, hogy hosszú távon azokra számíthat, akik az alapvető működési modellben – demokrácia, magántulajdon, emberi jogok, alkotmányosság – hozzá hasonló elveket vallanak” – mondta Bajnai Gordon.

Szerinte Magyarország 1990-ben azok sorához csatlakozott, akik a demokráciát, emberi jogokat és a magántulajdon szentségét hirdetik, és az azóta eltelt 30 évben számos olyan szövetségi rendszerhez csatlakozott, amit az USA és az EU is képvisel. Az elmúlt hetek eseményei viszont – mint mondta – az Atlanti-óceán mindkét partján arra utalnak, hogy

„nemsokára megint számba veszik, most éppen ki melyik sorban áll”.

Valódi Hírek