Nem mondják meg, mennyit repkedett el Szíjjártó az adófizetők pénzéből

Tartsuk észben, hogy a külügyminiszer dolgozott, nem pedig szórakozott!

Mivel Szijjártó Péter az utóbbi időben feltűnően sokat helikopterezett, nem meglepő, hogy vannak, akiket kíváncsivá tett, milyen fontos ügyekben jár el a külügyminiszter, melyekhez okvetlenül a légi közlekedést kell választania.

A kérdést elsőként Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tette fel a Belügyminisztériumnak, kielégítő válasz híján most a 24.hu fordult közérdekű adatigényléssel az ORFK felé, hogy mely miniszterek és hányszor használták eddig a rendőrség helikoptereit.

Az Országos Rendőr-főkapitányság válaszából kiderült, hogy noha korábbra visszamenőleg nem őriznek adatokat, de

2015 óta összesen 29 alkalommal

használták kormánytagok a rendőrségi helikoptereket.

  • Az elmúlt öt évben Pintér Sándor belügyminiszter ötször helikopterezett.
  • Simicskó István honvédelmi miniszterként egyszer repült rendőrségi géppel.
  • Orbán Viktor miniszterelnök egyetlen alkalommal repült rendőrségi helikopterrel még 2015-ben.

Mindebből az következik, hogy

Szijjártó Péter 2015 óta húsz alkalommal használta az ORFK helikoptereit, csak az utóbbi két évben 17-szer.

A rendőrség tájékoztatása szerint a szolgálati helikoptert a rendőrség irányításáért felelős kormánytagon, azaz a belügyminiszteren kívül csak „az állandó vagy ideiglenes védelemben részesülő személyek” használhatják.

Arra nem térnek ki, hogy a védett személyek milyen ügyben repülhetnek a géppel. Szijjártó Péterről azt mindenesetre tudjuk, hogy rendőrségi helikopterrel több határszakasznál is landolt, itt tárgyalt külföldi kollégáival. Kétszer valamiféle beruházás bejelentésének helyszínére sietett a géppel. Kétszer Dunakeszin landolt, ahol az otthona is van, de ahova állítása szerint munkaügyben érkezett. Egyszer pedig egy szekszárdi borászatnál is látták a gépet. Ez utóbbi eseményről készült fotó nyomán indította el korábban az adatigénylést Hadházy.

A rendőrség közleményében az is szerepel továbbá, hogy ezen személyek „a jogszabályban előírt feladatként végrehajtott – szállítására költségtérítés nélkül biztosítható rendőrségi szolgálati helikopter, így annak külön ellentételezésére nem kerül sor”.

Vagyis a helikopterezés ingyen volt.

Legalábbis a kormánytagoknak. Felmerülő költségek ugyanis természetesen voltak, ám azokat a fenti okokra hivatkozva az ORFK fizette. Vagyis az adófizetők pénzéből utazgatott Szijjártó Péter például egy 140 kilométeres távra, melyet akár a szolgálati Mercedesével is megtehetett volna.

Hogy mennyibe is került a külügyminiszter közlekedése, arról

nincs adat.

Az ORFK szerint ugyanis a repülési költségek több különböző tényezőtől függnek, és ezekről állításuk szerint nincs pontos kimutatásuk.

Közleményükben azonban még annyit elárultak, hogy 2019-ben 1688 óra 26 percet repültek összesen a rendőrségi helikopterek, és ebből 22 óra 44 perc volt a védett személyek szállítására fordított idő.

A külügyminiszter kedvenc gépe egyébként a rendőrségi színek helyett szürkére festett, McDonnell Douglas 902-es típusú helikopter, melyből a Belügyminisztérium négyet vásárolt. Ezek közül is leginkább a R900-as lajstromszámúval szeret munkába járni, hiszen abban bőrülések is vannak.

(24.hu nyomán)

(Kiemelt kép:444.hu)

Valódi Hírek