Máris lecsapott az EU a 90 %-os német vakcinára, Szijjártó közben az oroszt reklámozza Facebookon

Ki ebből, ki abból szeretne betárazni.

Az Európai Unió 300 millió adag oltóanyagot fog vásárolni a Pfizertől és a Biontechtől – jelentette be az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen hétfőn, miután a két cég közölte: kilencven százalékban hatásos lehet az általuk kifejlesztett kísérleti oltóanyag az új típusú koronavírus ellen.

Von der Leyen tudatta: nemsokára megállapodást írnak alá a két céggel a vakcinák megvásárlásról. A brüsszeli testület elnöke hozzáfűzte, hogy a vakcina hozzáférhetőségéig az embereknek be kell tartani az óvintézkedéseket és vigyázniuk kell egymásra.

A bizottság már hónapokkal ezelőtt tájékozódó megbeszéléseket tartott több gyógyszervállalattal, többek között a Pzifer-Biontech cégekkel. A testület szeptemberi tájékoztatása szerint a közös uniós beszerzésen alapuló tervezett szerződés lehetővé tenné, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, valamint azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok

azt adományként kaphassák meg.

Az unió végrehajtó szerve várhatóan az összes uniós tagállam nevében keretszerződéssel fogja biztosítani elsőként 200 millió adag beszerzését, valamint további 100 millió adag beszerzésének lehetőségét.

Az EU június közepén fogadta el az úgynevezett európai oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson.

Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal.

A koronavírussal fertőzött Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter eközben a Karanténnapló 7. nap – 2. rész című Facebook-bejegyzésben arról számolt be, hogy sikeres előrelépést tettek az orosz vakcina, a Szputnyik V ügyében.

Kifejezetten konstruktív és pozitív volt egy magyar oltóanyag-gyártó vállalat videokonferenciája az Orosz Egészségügyi Minisztériummal és az Orosz Közvetlen Befektetési Alappal. A magyar vállalat biztonsági szintje megfelelő, így a konkrét kutatási és gyártási paraméterektől függ az esetleges magyarországi gyártás megindítása és kapacitása. A döntésekhez szükséges szakmai anyagokat az orosz fél hamarosan rendelkezésre bocsátja” – írta Szijjártó, aki nem sokkal videóban is beszámolt jelenlegi állapotáról.

Karanténnapló – 7. nap, 2. rész

Egyre nehezebb itt, a magányban, messze a családtól, de ki kell bírni! A tünetek…

Posted by Szijjártó Péter on Monday, 9 November 2020

(via MTI)

(Kiemelt fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)