Kéri László keményen odamondott a miniszterelnöknek: Orbán egyszerűen be van szarva

És persze mindenről más tehet.

A fideszes politikusok csak sutyorognak a főnök háta mögött, ahelyett, hogy kikergetnék a bazilikából — véli a politológus.

Interjút adott Kéri László politológus a Hírklikknek, amelyben kifejtette, hogy a kormány csak látszatintézkedéseket hoz a koronavírus-járvány megfékezésére. Kéri szerint látványosan érzékelhető, hogy Orbán Viktor nem az emberek megmentésére koncentrál, hanem már most a 2022-es választások megnyerésére összpontosít.

A politológus úgy látja, hogy a kormány mesterségesen tartja vissza a teszteléseket, és emiatt lehetetlen lekövetni a járvány gócpontjainak helyszíneit. Szerinte a kormánynak fogalma sincs a járvány alakulásáról.

Az egészségügy szakértői fél éve mondják, hogy jóval több teszt kéne.

De nem csinálják, mert akkor kiderülne az igazság,

tehát világossá válna, hogy a járványhelyzet még annál is rosszabb, mint gondoljuk a halottak számából.” — vélekedik Kéri.

Kéri László kifejtette, hogy Szlovákiában két nap alatt letesztelték az egész országot, mindezt magyar segédlettel tették. A magyar média azonban „képtelen kipréselni az illetékesekből egy épkézláb választ” azt illetően, hogy Magyarországon mindez miért nem megoldható.

Kéri jelezte, hogy abban az esetben, ha fény derülne a járvány valós terjedésére, az nagy sebet okozna a kormánynak, ezzel ugyanis világossá válna az elmúlt tíz év egészségpolitikai ámokfutása. Szerinte

Orbán a jelenlegi helyzetben egyszerűen be van szarva.

A riporter állítására, amely szerint egyre több ismert fideszes politikus jelzi az intézkedések túlzott lazaságát, Kéri László azt felelte, hogy mindez semmit sem ér addig, amíg a befolyásos fideszesek nem mondják a miniszterelnök szemébe a kritikákat.

Kéri úgy gondolja, hogy a fideszes bázis egyben tartását szolgálják a látszatintézkedések. Ellenben — a politikai veszteségektől félve — nem meri Orbán meglépni azt, amit a józan ész diktálna: az oktatási intézmények bezárását és a szigorúbb kijárási szabályokat.

A választási előkészületek fontossága felülírja a járvány elleni védekezést a politikai elemző szerint.

(Hasonló véleményen van Zsiday Viktor, az ország egyik legelismertebb portfóliómenedzsere is – a szerk.)

A Fideszt nem érdekli az oktatás helyzete, az érintett pedagógusok, szülők és diákok pedig magukra maradtak a járványhelyzet során. Míg korábban volt rá esély, hogy az oktatási intézmények ősztől ismét bezárnak, jelenleg inkább áttolja az oktatási szereplőkre a felelősséget a kormány megfertőződés esetén.

A kormánypártokat egyetlen dolog motiválja: a 2022-es országgyűlési választási győzelem. A járványkezelést is ezen a szemüvegen keresztül nézik a kormány eklatáns szereplői, ugyanis ebben is a politikai hasznot lesik. Orbán ugyanis

görcsösen azt igyekszik bizonyítani, hogy az ő kezében van az irányítás, ha valami mégsem sikerül, akkor arról más tehet

— mutatott rá Kéri László.

(hirklikk.hu nyomán)

Valódi Hírek