Koronavírus: 84 újabb elhunyt, már 5000-nél is több embert ápolnak kórházban

Járványügyi helyzet november 5-én.

Az elmúlt 24 órában 3928 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 94 916 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a tájékoztató kormányzati honlap csütörtök reggel.

Elhunyt

84

többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2147 főre emelkedett, 22 823-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 69 946 fő.

Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 30 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. Az előző napnál 312-vel több,

5183

koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 378-an vannak lélegeztetőgépen. Ami azért is aggasztó, mert közben sorra érkeznek hírek arról, hogy az egészségügyi intézmények telítődnek koronavírus-fertőzöttekkel. A miskolci kórházban beteltek az ágyak, a betegeket Egerbe szállítják. Erről itt írtunk bővebben.

Az elmúlt nap során 17 968 koronavírustesztet végeztek Magyarországon, ennek továbbra is nagyon magas, 21,8 százaléka lett pozitív.

A tájékoztatásban emlékeztetnek, a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend – ahogy az első hullám idején, úgy most is – gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára.

A rendkívüli járványhelyzet miatt a kormány új rend szerint működik: naponta, kétnaponta reggel hatkor az Operatív törzs a miniszterelnök részvételével ülésezik, emellett a rendkívüli jogrendi akciócsoportis újrakezdte munkáját.

Kedd éjféltől életbe lépett az éjszakai kijárási korlátozás. Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivétel, ha valaki munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal hagyja el lakóhelyét – írják.

Újra életbe lépett az ingyenes parkolás Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság kötelesjáratsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra.

A kormány arról is döntött, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket és mostantól a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet majd ülni, és kötelező a maszkviselés. Emellett továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, a vendéglátóhelyeken stb.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)