Hiába reménykedett Orbán, úgy néz ki, idén mégsem lesz kész az orosz vakcina

Komoly gondok vannak a gyártással.

Az orosz kormány ígérete ellenére nem tudja teljesíteni, hogy milliókat oltsanak be a koronavírus-fertőzés ellen év végéig – közölte a Moscow Timesra hivatkozva a 444. Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin is elismerte a csúszás tényét.

Az egyetlen kérdés most az, hogyan biztosítsuk a szükséges mennyiségét az iparilag elérhető termékekből” – mondta a Moscow Timesnak Putyin. Az oltóanyagokból ugyanis egyelőre nem készült elég.

A független orosz hírügynökség szerint a termelést csak lassan tudják bővíteni, mivel a gyógyszeripar gyártási kapacitása nem megfelelőek Oroszországban. Tovább tetézi a gondokat, hogy az oltóanyagot fejlesztő Gamaleia Intézet szerint

az előállítás során minőségi problémák is felmerültek.

Nemrég az is kiderült, hogy a koronavírus-fertőzés elleni vakcinák utolsó tesztelési fázisa nem zárult le – ebben az esetben viszont nem kezdődhet el a lakosság tömeges oltása. Mindez az oltóanyagok exportját is lassítja.

Orbán Viktor októberben több alkalommal is beszélt arról, hogy a kínai mellett az orosz vakcinák után is érdeklődnek. Egy rádióinterjújában közölte, hogy ” kiküldtük az embereinket Kínába is, meg Oroszországba is, (…) lehetséges, (…) hogy valamikor tavasszal nem egy, hanem kettő vagy három fajta vakcina is lesz Magyarországon, és ki miben bízik, tud választani abból, ha be akarja magát oltatni, akkor melyiket kérje.

Az orosz vakcinák előállításának csúszása viszont megakadályozhatja ezen terveket.

(444/Moscow Times nyomán)

(Kiemelt kép: Orbán Viktor/Facebook)

Valódi Hírek