Éles kritika Zacher Gábortól: Összeomolhat a mentőszolgálat a kormány totojázása miatt

„Szar van a palacsintában” – állítja a toxikológus.

dr. Zacher Gábor mentőorvos, toxikológus a Klubrádióban bírálta a kormányzat jelenlegi döntéseit. Szerinte a legújabb járványügyi intézkedéseknek, különösen az éjfél és hajnali öt óra közötti kijárási korlátozásnak nincs sok értelme, hiszen akkor eleve kevesen tartózkodnak házon kívül.

Az ingyenes parkolást rossz döntésnek tartja Zacher. Úgy látja, növekszik tőle az autóforgalom, és ezzel párhuzamosan sokkal nehezebb parkolóhelyet találni. A toxikológus szerint ez különösen a megkülönböztető jelzést használó járművek parkolásában okoz súlyos problémákat.

Zacher nem érti, hogy hogyan lehetséges külföldön zárt kapuk mögött megtartani a futballmeccseket, ha Magyarországon

jelenleg is több tízezer ember vehet részt a meccseken.

A mentorvos szerint ideológiai, nemi és vallási irányultságtól függetlenül bárkit megfertőzhet a koronavírus, és ezt jó lenne észben tartani. Az orvos kifejezte örömét a bérrendezéssel kapcsolatban, azonban elmondta, hogy az orvosok munkája keveset érne, ha nem lennének ápolók, nővérek és más egészségügyi dolgozók.

Zacher Gábor azt is kifejtette, hogy rövidesen nem lesz elég orvos, aki el tudja majd látni a fertőzötteket. Szerinte fontos lenne áttérni a középiskolákban a digitális oktatásra, ezzel csökkentve az érintkezések számát.

Az orvos úgy gondolja, hogy a kijárási korlátozás időtartamát bővíteni kellene. A tömegközlekedésben előírt járatsűrítésekkel viszont egyetért.

Hozzátette: a leghasznosabb az lenne, ha a hatóságok

őszinte kommunikációval

kezelnék a járványhelyzetet. Mint mondta, fontos lenne a problémákról, és nem csak a vélt sikerekről beszélni.

Zacher nem tartja jó ötletnek azt sem, hogy az egészségügyi területen tanuló egyetemi hallgatókat kötelezően kirendelték koronavírus-tesztelésre. Úgy véli, a tesztelésre való jelentkezésnek továbbra is önkéntes alapon kellene működnie, megfelelőképpen motiválva a hallgatókat.

Az orvos szerint az emberek mentális felkészítését előtérbe kellene helyezni. Ez segíthet feldolgozni a koronavírus-járvány történéseit, valamint felkészíthetné a leendő betegeket arra, hogy mi történhet velük a betegség lefolyása közben.

A toxikológus elmondta, a másodállás januártól életbe lépő szabályozása a mentőszolgálat, valamint a sürgősségi és összeomlásához vezethet. Nem lehet kiemelni az orvosokat az egészségügyi közösségből: egységes hozzáállásra van szükség a kormányzat részéről – vélekedett az orvos, aki szerint kizárólag megfelelő elbánással, a bértáblának, a röghöz kötési szabályozásnak és az egyéb egészségügyi szabályozásoknak egységesnek kell lenni.

Máskülönben Zacher Gábor úgy véli,

egészségügyi katasztrófahelyzet várható.

(Klubrádió nyomán)

(Címlapkép: DunaMédia TV/YouTube)

 

Valódi Hírek