Új-Zéland női miniszterelnöke meleg miniszterelnök-helyettessel és őslakos külügyminiszterrel alakít kormányt

Bizonyíték, hogy kirekesztés és gyűlölködés nélkül is lehet országot vezetni.

Hétfőn délelőtt bemutatta új, sokszínű kormányát Jacinda Ardern Új-Zéland két hete újraválasztott miniszterelnöke. A kabinetben

8 nő, öt őslakós maori és három olyan politikus foglal helyet, akik LMBTQ-közösség tagjai.

Ardern régi szövetségeseként számon tartott Grant Robertson lesz a szigetország első

vállaltan meleg miniszterelnök-helyettese,

aki tovább fogja irányítani a pénzügyi tárcát.

Új-Zéland első női külügyminisztere Nanaia Mahuta lesz, aki a maori őslakosokra jellemző tetoválást visel az állán és száján.

Szintén maori származású az a Kelvin Davis is, aki a gyerekek ügyeivel foglalkozó tárcát vezeti majd.

A kormány tagja lesz Ayasa Verrall infektológus, aki Ardernék egyik legfontosabb tudományos tanácsadója volt a koronavírus-járvány kitörésekor.

A baloldali-liberális Munkáspárt két hete aratott elsöprő győzelmet a szigetországi parlamenti választásokon, a szavazatok 49 százalékát megszerezve egyedül alakíthat kormányt. Amióta 1996-ban bevezették az arányos választási rendszert az országban, ez még egyetlen pártnak sem sikerült.

Ardernék korábbi partnerükkel, a Zöld Párttal léptek koalícióra. E szerint közösen fogják megoldani az éghajlati és környezetvédelmi, valamint a gyermekek jólétével kapcsolatos kérdéseket. A megállapodásból kifolyólag két zöld párti politikus is miniszteri szerepet vállal.

A miniszterelnök szerint a mostani egy olyan kabinet, amelybe

érdemeik szerint kerültek be politikusok,

és anélkül lett sokszínű, hogy ez lett volna az elsődleges szempont.

Ardern szerint az elkövetkező három év nagy kihívások elé állítja a kormányt: meg kell küzdenie a koronavírus-járvánnyal, és talpra kell állítani a járvány okozta károktól szenvedő gazdaságot.

Ardern 2017-ben 37 évesen lett Új-Zéland miniszterelnöke. A népszerűségét és újraválasztását részben a járvány sikeres kezelésének köszönheti, hiszen Új-Zéland gyors, határozott és szigorú intézkedései a járvány tavaszi szakaszában meghozták az eredményüket.

Az elmúlt 24 órában 4 új fertőzést jelentettek az 5 millió lakosú országban, jelenleg 77 aktív eset van. A járvány kitörése óta 1963 fertőzöttet regisztráltak és 25 beteg halt meg.

(The Guardian nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/AAP/David Rowland)

Kapcsolódó cikkünk:

Valódi Hírek