Soha nem regisztráltak ennyi fertőzöttet egyetlen nap alatt, eközben Szlovákiában segítenek tesztelni a magyar orvostanhallgatók

3908-cal nőtt a koronavírusos betegek száma hazánkban, 51-en meghaltak.

Annak ellenére lett minden eddiginél magasabb a napi regisztrált fertőzöttek száma, hogy negyedannyi tesztet végeznek, mint amennyi szükséges lenne.

A járványügyi tájékoztató honlapján közölték a mai adatokat.

Eddig összesen 1750-en haltak meg a járványban.

„A hivatalos tájékoztatás szerint „többségében idős, krónikus beteg halt meg”, de az elhunytak adatai között kiderül, hogy a krónikus betegség a legtöbbeknél magas vérnyomás, cukorbetegség, de van, akinél húgyhólyagbetegséget, másnál mentális retardációt írtak be erre a sorra. Az áldozatok között van 34 és 53 éves is.” – írja a hvg.hu.

A diagnosztizált fertőzöttek száma 3908-cal nőtt, de ez egyáltalán nem tükrözi a valós adatokat. Egy nap alatt csak 16 563 tesztet végeztek el, a pozitív tesztek aránya így 23,6 százalékos.

A WHO ajánlása szerint egy országban akkor elégséges a tesztelés, ha az elvégzett tesztekhez viszonyítva 5 % alatt marad a fertőzöttek száma.

Nálunk utoljára szeptember 9-én sikerült ez alatt a határ alatt maradni, a mostani arány a legmagasabb a járvány kezdete óta.

1079-en gyógyultak meg a vírusból az elmúlt napon, így az aktív esetek száma 2778-cal nőtt.

Kórházban 4048 koronavírusos beteget ápolnak, 295-tel többet, mint egy nappal korábban. Közülük 281-en vannak lélegeztetőgépen.

Mindeközben ma hajnalban

154 orvostanhallgató indult el tesztelni Szlovákiába, ahol most kezdik el szűrni a teljes lakosságot.

Merkely Béla, s SOTE rektora azt írja facebook-oldalán:

„Ma hajnali 3 órakor útjukra engedtük a Semmelweis Egyetem olyan hatod éves orvostanhallgatóit, ötödéves fogorvostan-hallgatóit, rezidenseit, valamint PhD hallgatóit és szakdolgozóit Szlovákiába, akik a HUNCOVER országos reprezentatív és a mindennapi tesztelésben is kivették már a részüket.”

Merkely azt írja, a lelkes SOTE-polgárok az új típusú koronavírus rohamos terjedése miatt felvidéki lakossági szűrésében fognak részt venni a hétvége folyamán.

A 444.hu pénteken szúrta ki, hogy hazánk 200 egészségügyi dolgozóval segíti a hétvégi szlovákiai országos tesztelést Ivan Korčok szlovák kül- és EU-ügyekért felelős miniszter Twitter-posztja szerint. A miniszter azt írta: noha csak 50 embert kértek, 200 embert küld Magyarország, amit megköszönt Szijjártó Péternek.

Valódi Hírek