Szlávik: A fertőzöttek zöme korábban zsúfolt helyen, rendezvényeken tartózkodott

Mégsem olyan jó ötlet a focimeccs?

Az egyéni felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta a Kossuth Rádió szerda reggeli műsorában Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Szlávik szerint a legfontosabb továbbra is az, hogy „tartsuk be az előírásokat, kerüljük a zárt, zsúfolt helyeket, tömegben viseljünk maszkot”.

Az infektológus kifejtette: saját tapasztalatai azt mutatják, hogy minden felhívás ellenére a fertőzöttek jelentős része „nem kerülte a nagy rendezvényeket,

megbetegedése előtt zsúfolt helyen tartózkodott.”

Szlávik János a műsorban beszélt több fejlesztés alatt álló kezelési gyógymódról is, köztük a remdesivir nevű gyógyszerről, melyet kereskedelmi forgalomba nem kívánnak hozni, csupán klinikai esetekben alkalmazzák majd.

A WHO szerint ugyan a gyógyszernek valódi szerepe nincs a koronavírusos betegek gyógyításában, Szlávik mégis úgy véli, a remdesivir jelentőségét nem szabad elvitatni, ha a a megfelelő módon, a megfelelő időben alkalmazzák, segíthet a betegeken.

Hozzátette: más megoldás, gyógymód, készítmény jelenleg nincs a koronavírus ellen.

Kiemelte, az egyetlen valódi kezelési és megelőzési lehetőség a vakcina lesz, melynek fejlesztésén több kutatócsoport is dolgozik a világ számos pontján.

Az infektológus hangsúlyozta, az oltás is csak akkor lesz valóban hatásos, ha az emberek 50-60 százaléka beadatja majd.

Valódi Hírek