Müller Cecília: A temetőbe menet és a temetőben is viseljünk maszkot november 1-én (+videó)

A tiszti főorvos szerint vannak olyanok, akik második alkalommal is elkapták a vírust.

Az elmúlt 24 órában 47 magyar veszítette életét a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben és 2316 új esetet azonosítottak – hangzott el az Operatív törzs hétfő reggeli online sajtótájékoztatóján.

Az adatoknál maradva Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte, hogy 2602 beteget ápolnak kórházban, közülük 233-an vannak lélegeztetőgépen. (A mai járványügyi adatokról ebben a cikkünkben már részletesen írtunk.)

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy akiknek alapbetegségeik vannak, tartsák azt egyensúlyban, és krónikus betegségekről folyamatosan egyeztessenek kezelőorvosaikkal.

A tisztifőorvos elismerte, hogy a halálos áldozatok között

minden nap találni középkorúakat is,

bár a túlnyomó többség az idősebb korosztályból kerül ki.

Müller Cecília ma sem hagyott minket jó tanácsok nélkül. Elmondta, az egészségesek számára is fontos a „hiányok pótlása”, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, lehetőség szerint még frissen. Később, amikor kevesebb lesz a friss zöldség és gyümölcs, általában C- és D-vitamin bevitelével lehet pótolni a kiesést – részletezte a tiszti főorvos.

Hangsúlyozta: mindent meg kell tenni a higiéniai és járványügyi intézkedések betartására. A betegekre és az idősekre nemcsak az intézményekben és a boltokban kell vigyázni, hanem otthon is.

Emlékeztetett, a kormány legutóbbi rendelete alapján most már a sportrendezvényeken is kötelező a maszkviselés. Ez alól kivételt képez a játékosok mellett a bíró is. Ugyanígy a gyűléseken, szabadtéri rendezvényeken is mindenkinek viselnie kell a maszkot, azt csak a felszólaló veheti le a felszólalás idejére.

Müller Cecília a diákokat is arra kérte, hogy az őszi szünetben is tartsák be az előírásokat, lehetőség szerint kerüljék a közös programokat. Válasszák a családi programokat és igyekezzenek a digitális eszközökkel tartani a kapcsolatot. Hozzátette, az őszi szünet alatt már zajlanak az iskolákban a fertőtlenítő nagytakarítások

Müller újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy tudnak olyan magyar állampolgárokról, akik az első hullámban elkapták a koronavírust, ennek ellenére az őszi második hullámban is a COVID-19 tüneteivel, ismét betegként jelentkeztek. Néhányukról kiderült, hogy

ismét elkapták a koronavírust.

Ez alapján a tiszti főorvos szerint hat hónapot tekintenek védettségi időnek a fertőzést követően

Müller szerint a tesztelésekkel is minden a legnagyobb rendben van: Magyarország tesztelési tevékenysége megfelel a WHO előírásainak.

Egymillió PCR-tesztet végeztek el idáig, de elindult az antigén alapú gyorstesztelés is. Ha kell, mindkettőt elvégzik.

Jelenleg tizenegy 14 éven aluli gyermeket kezelnek kórházban, de egyikük sincsen lélegeztetőgépen.

Azzal kapcsolatban, hogy a tankerületeknek miért nincsenek adataik arról, eddig hány pedagógus fertőződött meg koronavírussal, azt mondta: a központ nem adatgazda, tehát nincsen jogszabályban meghatározott jogköre ilyen adatok gyűjtésére és kezelésére.

Az egészségi állapot ugyanis szenzitív adatnak számít, a munkáltató pedig az adott intézmény, a munkáltatói jogkört az igazgató gyakorolja. Az intézmények vezetői nyilvánvalóan tudnak a megbetegedésekről, de a KLIK nem gyűjt ilyen adatokat – magyarázta a tiszti főorvos.

A sajtótájékoztató végén pedig kitért arra is, hogy a közelgő halottak napi hétvégén, ha valakinek bármilyen légúti megbetegedése van, akkor inkább maradjon otthon. Ha viszont nincsenek tünetei akkor a tömegközlekedési eszközön

a temetőbe menet és a temetőben is viseljen maszkot

és tartsa be a megfelelő távolságot.

Videó:

Valódi Hírek