DK: Legyen kötelező kiadni a helyi járványügyi adatokat az önkormányzatok felé!

Orbánék közérdekű adatokkal titkolóznak, a DK törvénymódosítást nyújtott be.

Az elmúlt napokban több DK-s polgármester is azt kezdeményezte, hogy a kormány szolgáltasson kerületre bontott konkrét járványügyi adatokat az önkormányzatoknak.

Így tett többek között Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi, Szaniszló Sándor XVIII. kerületi DK-s polgármester és Katanics Sándor DK-s veszprémi önkormányzati képviselő is.

A kormány minden esetben megtagadta az adatszolgáltatást, Sára Botond bukott fideszes polgármester a fővárosi kormányhivatal vezetőjeként pedig azzal indokolta a kormányzati titkolózást, hogy nincs járványügyi veszélyhelyzet, ezért nem adhatják ki a járványügyi adatokat.

„Ezen szeretnénk segíteni, ezért a Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyújt be, hogy a területileg illetékes kormányhivataloknak kötelező legyen konkrét, kerületre vagy településre bontott járványügyi adatokat szolgáltatnia az önkormányzatoknak”

– írja hétfői közleményében az ellenzéki párt.

Hozzáteszik:

„Elég volt a kormányzati titkolózásból és sumákolásból, a kormánynak kutya kötelessége, hogy tájékoztatást nyújtson az önkormányzatok vezetésének!

Ha a Fidesz nem támogatja a törvényjavaslatunkat, azzal a titkolózás és az elhallgatás mellett foglalnak állást, ezzel is hátráltatva a vírus elleni védekezést.

Azt szeretnénk, hogy a kormány végre ne a vírus oldalán álljon, hanem az emberekén, ezért van szükség a kötelező kormányzati adatszolgáltatásra.”

– zárul a DK közleménye.

Kapcsolódó cikkünk:

Az ellenzéki önkormányzat hiába kérte, a fideszes politikusnak viszont kiadták a vírusadatokat

.

 

Valódi Hírek