Mától kijárási tilalom van Szlovákiában, csak munkába és boltba mehetnek az emberek

Közben az egész ország lakosságát tesztelik koronavírusra.

Az Igor Matovic vezette szlovák kormány ezzel az intézkedéssel is igyekszik megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt – írja az MTI.

A november 1-jéig elrendelt kijárási tilalom alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezett az orvosok felkeresése is.

Tilos viszont a temetőlátogatás is,

ami – tekintettel a közelgő halottak napjára – érzékenyen érinti a lakosságot.

Matovic múlt szombaton jelentette be, hogy az egész ország lakosságát tesztelik koronavírusra.

Ezt október 23-án, pénteken a járvány által leginkább sújtott négy észak-szlovákiai járásban kezdték meg. Az első napon mintegy 62 ezer embert teszteltek le, közülük 2225-nél mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a fertőzést – közölte Jaroslav Nad, szlovák védelmi miniszter pénteken késő este az országos tesztelés első napjának eredményeit összegezve.

A négy járásban vasárnapig összesen mintegy 180 ezer embert kellene letesztelni. A hatóságok ezt egyfajta próbának tartják a következő két hétvégén megvalósuló jóval nagyobb méretű, az ország egész lakosságára kiterjedő tesztelés előtt.

A tesztelést a hadsereg, a rendőrség és az egészségügyi dolgozók közösen végzik. Egy-egy tesztelőhelyen legalább 7-8 emberre van szükség. Gondokat okozott, hogy pénteken különböző okok miatt több helyen hiányoztak az egészségügyi dolgozók, ezért hosszabb sorok alakultak ki, és egy-két órát is várakozniuk kellett az embereknek.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter sikeresnek nevezte az első napot, de elismerte:

a tesztelés nem volt mindenütt zökkenőmentes,

és számos helyen sokat kellett várakozniuk az embereknek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon széleskörű akcióról van szó, amelynek nem minden részletét lehetett előre látni, ezért türelmet és megértést kért a lakosságtól.

Az egész lakosság letesztelését érintő kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya. Több szakértő azt állítja, hogy a tesztelés nem lesz elegendő, nem oldja meg a problémákat, ezért a gyorsan romló járványhelyzet miatt országos karanténra lehet szükség.

A parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt pénteken felszólította a kormányt, hogy állítsa le “a kormányfő átgondolatlan és megalomán akcióját”, amely Andrej Danko pártelnök szerint “csak súlyosbítja a járványhelyzetet”.

(MTI)