Megszólalt Orbán főtanácsadója: A kormánynak tárgyalni kellene az SZFE hallgatóival

Nem várt helyről érkezett támogatás.

Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója, Hegedűs Zsuzsa nemrég a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik oktatóján keresztül azt üzente a tiltakozó hallgatóknak, hogy velük van az autonómiáért folytatott küzdelemben – írja a 444.hu.

A lapnak Hegedűs később elmondta, a kialakult helyzet megoldása az lenne, ha a kormány

leülne tárgyalni az egyetem oktatóival és hallgatóival.

A szociológusként társadalmi mozgalmakkal is foglalkozó Hegedűs szerint az SZFE hallgatóinak és tanárainak követelése, az akadémiai intézetek autonómiájához hasonlóan „nem egyszerűen létkérdés, hanem a legfontosabb feltétele annak, hogy az adott ország ne szoruljon a tudás alapú globális világrendszer perifériájára.

Más szóval, (…) az autonómia nemcsak abszolút prioritás, hanem az ország legalapvetőbb érdeke

– vélekedett a kormányfő tanácsadója.

Elmondta, a konfliktus megoldásának első lépése a dialógus kiprovokálása, amelynek feltételeit a hallgatók a maguk részéről példaértékűen megtettek. A második feltétel viszont a vitatott döntést meghozók párbeszédre való hajlandósága lenne – mondta Hegedűs.

Szerinte a probléma, ezért éppen abban rejlik, hogy még senki nem vállalta azt, hogy leül tárgyalni az SZFE képviselőivel.

Hegedüs az SZFE október 23-ra szervezett tüntetéséről azt mondta, reméli, ezzel el tudják érni, hogy a kormány tárgyaljon velük. A demonstráción viszont nem vesz részt, mert nem szeretne a jelenlétével elvenni az akció érdemeiből.

Azzal kapcsolatban, hogy beszélt-e az SZFE-ügyről Orbán Viktorral, Hegedűs Zsuzsa elmondta, a 2004 óta tartó együttműködésük és barátságuk eredményeként

kevés olyan téma van, amiről a Miniszterelnök nem ismeri a hozzáállásomat”.

(444.hu nyomán)

https://nyugatifeny.hu/2020/10/22/szarka-gabor-ezert-elerhetetlen-az-szfe-honlapja

Valódi Hírek